LÄR HUNDEN BADA – från badkruka till sjöodjur

Lär hunden bada! Det är skönt när hunden kan svalka sig. Men så finns det hundar som gärna solar tills man tror att de ska explodera men då rakt inte kan tänka sig att doppa tassarna. Min förra var en sådan, och jag lyckades ändå lära honom att uppskatta ett litet bad. Nu ska jag berätta om hur jag gjorde!

lär hunden bada
Gun är en riktig badhund!

På bilden ovan är min nuvarande hund som älskar att bada av sig själv, så att säga. Det är skönt att hon vet att vatten svalkar och att det är lite mysigt att vada omkring i strandkanten. Men nu ska det ju handla om min tidigare hund – Johnny!

Johnny var en mops. Bestämd, noll inbyggt intresse för att jobba med sin förare (dvs mig), älskade att sola och HATADE vatten. Till den milda grad att han som valp inte ville gå ut när det var dagg. Och att doppa tassarna i så mycket som en vattenpöl kom inte på tal!

Här är bilder från hans sista sommar, då jag ”kampanjat” vatten-lek hela våren. Som ni ser har han fattat vitsen!

lär hunden bada

Varför ska hunden bada?

Att bada behöver ju inte betyda ”simma”. För min del handlade det om att min soldyrkande trubbnos behövde svalkas. Kylas ner, helt enkelt. Och då räckte detta vadande i knähöjd gott och väl.

Man får ha en målbild – och den bestämmer man helt själv. Att simma var inte speciellt nödvändigt för oss i just detta fall. Dessutom hade det krävts flytväst då han inte hade så bra teknik. Och jag ville ha det så enkelt som möjligt. Vad är din målbild med din hunds badande? Vad vill du att hunden gör? Och VARFÖR? Det är viktigt att veta varför man tvunget ska ha i hunden i vattnet.

lär hunden bada

Bad-kampanj med omvänd psykologi

Som jag nämnde körde jag alltså ”kampanj” på detta under våren. Då var det kallt i vattnet när vi började, men det gjorde ingenting. För själva träningen var i princip omvänd psykologi – han behövde ABSOLUT INTE känna på vattnet. Vi hängde bara där. Tränade lite, gjorde lite tricks, tog med frukosten och spred i gräset på lagom avstånd.

Vi avdramatiserade det. Inget lockande, inget tvång, inte ens beröm. Inget. Varför? För att han inte skulle bada för att göra mig glad utan för att det var skönt för honom. Svalka är skönt – så jag ville att han skulle upptäcka det helt själv.

Vi körde dog parkour på stenar omkring och jag försökte ALDRIG lura honom, det var aldrig ens en tanke på att han skulle ”råka” gå i vattnet.

Här har jag skrivit om dog parkour innan – läs gärna!

Och så badade jag massor själv. Med barnet ibland. Ropade aldrig på hunden då. Om han kom fick han vara med, annars var det inget annat än att jag bara badade på. Vadade omkring utan att försöka få honom intresserad.

En grej jag hade gjort under vintern var att gå på hundsim i rehabsyfte (eller nja, han hade inte några uttalade/diagnosticerade problem, men c-höfter. Så jag ville bygga hans muskler för att undvika framtida skador). Vi gick 3-4 gånger sammanlagt från oktober till december om jag minns rätt. Behaglig temperatur, mycket stöttning och allmänt trevlig aktivitet runt omkring. Är rätt säker på att detta hjälpte!

lär hund bada

Lär hunden bada – sammanfattning:

 • Vistas vid vattnet mycket
 • Tvinga inte
 • Locka inte
 • Gör det trevligt att hänga vid vatten utan krav – ät mat där, lek lite
 • Bada själv UTAN att försöka få med hunden
 • Prova att lära hunden simma i helt andra sammanhang om du har möjlighet

Hoppas att detta kan ge lite tips till någon! Kom ihåg att lyssna på din hund och ha kul ihop <3

Glad sommar!

1 Comment

 1. Anna 23 juni, 2020 at 22:32

  Hej
  Jag läste om din mops som va en badkruka de va väldigt inspirerande.
  Jag tog över en vanvårdade och misshandlad omplacerings mops i september och har med tiden märkt att så länge vattnet inte är i skålen så är de bland de läskigaste som finns. Men jag har ett mål att lära hrnne tycka om vatten då som du vet att mopsar haf problem med värmen. Jag har idag införskaffat flytväst då jag hört att många mopsar sjunker som stenar och jag hoppas att lilla greta ska känna sig ensam när hela familjen badar i sommar så hon kommer vilja följa med ner i vattnet. Jag har dock lite större mål då jag gärna vill att hon simmar då hon inte hade muskler när hon kom till mig. Men vi tar ett steg i taget så om hon denna dommar enbart doppar tassarna så blir jag mer än nöjd. Men pga hrnnes separationsångest så tror jag att hon kommer våga sig ner om hela familjen går i och badar. Jag fick mycket inspiration av att läsa om hur du gjort och då jag bor i stan har jag börjat vänja med att doppa tassarna i en balja med vatten samtidigt som hon får godis när hon doppar sina tassar. Tack för inspirationen och nu vet ja att de går att lära även mopsar att gilla vatten. Lärde min welsh springer spaniel att gilla vatten till den grad att hon kunde simma gör att träna sina muskler på äldre dagar.

  Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.