CYKLA MED HUND – gör såhär

Att cykla med hund är numera en av mina favoritsätt att motionera Gun. Det går snabbt, det är kul och det ger hunden mer träning än mig. Toppen ju! I detta inlägget går jag igenom:

 • Hur jag lärt Gun springa bredvid cykel
 • Vad som är viktigt att tänka på om man vill cykla med hunden
 • Utrustning för cykling med hund
 • Och tips när man vill ha lös hund vid cykel
cykla med hund

Lär hunden springa bredvid cykeln

Går din hund fint i koppel? Bra. Då kan du börja med att gå med hunden bredvid cykeln! Tänk på att hunden ska vara på höger sida när ni cyklar. Om din hund drar mycket så skulle jag rekommendera att träna in det först, här hittar du mitt stora inlägg om koppelträning!

När du introducerar cykeln kanske din hund tycker den är lite läskig. Låt cykeln stå helt still då och bara gå och kolla läget med den. Den behöver inte börja röra sig förrän hunden är cool med att du till exempel står över cykeln och hunden är bredvid.

När du börjar röra dig så se till att hunden är trygg. Det är skitjobbigt att cykla med en hund som är rädd för cykel, lovar! Så baby steps här.

cykla med hund
cykla med hund

När ni kan gå en bit så kan du börja ta några tag med pedalerna. Går det bra? Toppen! Cykla någon minut. Nästa gång ni cyklar kan ni cykla längre, men tänk på att öka gradvis! Annars blir det väldigt slitsamt på hundens kropp (och kanske din med *tittar på mig själv efter första cykelturen och medföljande träningsvärk*)

Viktigt att tänka på när man ska cykla med hund

Risken när man ska cykla med hund är att träningen blir väldigt monoton – och därmed slitsam. Tänk därför på att värma upp ordentligt (till exempel genom att gå i vanligt tempo första 10 minuterna) och att låta hunden pausa.

Det är också viktigt med både underlag och tempo. För hårt underlag är ingen höjdare, så försök undvika asfalt (kolla tassarna ibland så de inte är torra eller så). Och variera gärna tempot så det inte blir samma springstil för hunden hela tiden.

Jag gillar att ha Gun lös för då kan hon bestämma takten och dessutom hoppa ut i diket om det är stumt i marken. Men även om man inte kan ha hunden lös jämt så kan man ju ha samma saker i åtanke.

Tänk också på att öka både tiden ute, sträckan och hur ofta ni tränar successivt. Det bådar för trevligare cykelturer!

cykla med hund
En rutin vi har är att när barnet är med ska hon ligga bredvid cykeln medan jag spänner fast honom. Då slipper jag hålla koll på henne samtidigt som jag har armarna fulla med spännen och trams!

Utrustning för att cykla med hund

Jag har som sagt oftast Gun lös, men håller även kopplet. Det finns bättre lösningar. Här är ett slags fäste jag inte testat men som jag hört bra om! Men jag gillar att kunna släppa kopplet om jag skulle känna att det finns risk att cykeln välter. Jag har ibland mitt barn bak på cykeln och då är det extra viktigt att kunna lossa kopplet tänker jag.

cykla med hund

Lös hund vid cykel – hur gör man?

Jag tänker samma som när jag tränar följsamhet i övrigt: läs här. Alltså att det ska löna sig att vara hos mig. Oavsett om jag joggar, cyklar eller går. Så när Gun håller sig fint vid cykeln får hon en gotta slängd till sig. Jag cyklar på och Gun letar, sen springer hon ikapp. Med tiden kan man utöka sträckan hon behöver vara bredvid innan belöning kommer, men i början (framför allt) tänker jag: hellre en godis för mycket än en för lite. Typ.

Och ibland skiter man bara i det för att man innan man ens kommit ut från gården ser ut såhär:

Hoppas att du gillade detta inlägget och att du känner dig taggad på att cykla med hunden nu! Jag är, som kanske märks, väldigt nöjd med att kunna ta mig från punkt A till B lite snabbare. Slipper ta bilen, det går snabbare än att gå, jag kan ha barn och hund med mig PLUS att hunden blir lugn och trött sen. Ja, win win gånger hundra typ!

Iväg med er nu! HEJ

2 Comments

 1. Stålhammar 4 juni, 2020 at 09:13

  Milo älskar cyklar.. När han är lös cirkulerar han runt dem när man cyklar och är han i koppel så ser han det som sin uppgift att dra fram cykeln så att det blir lite tempo. Godis är inte intressant för 5 öre. Tips på hur jag får honom lugn vid cykeln? Har provat att bara leda cykeln men det är samma resultat, cirkulera eller dra så in i h*lv*t*..

  När dottern cyklar och jag går med hunden så struntar han i henne (tack och lov!).

  Reply
 2. Anonym 4 juni, 2020 at 09:14

  Glömde tacka för ditt inlägg! DU ÄGER!! <3

  Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.