VI TRÄNAR BRUKS NU

Ja, tänka sig. Till slut släppte lite av prestationsångesten och våndan. Nä nu ljög jag. Prestationsångest har jag nog inte. Men Gun och jag har inte klickat, om jag ska vara ärlig.

Jag brukar inte skriva så mycket om träning inför tävling och så här… Men jag vill ändå ge dig som läser en liten inblick i min vardag – och den består av detta nu. Hoppas att du ska gilla det!

Jag har alltid velat tävla Gun, men hon och jag har varken haft tid att träna inför tävling eller lust det senaste, faktiskt. Har flyttat massor och är själv med en tvååring. MEN nu har vi börjat gå kurs på brukshundklubben.

Första jag går på 3 år och he-rr-e vad bra det är! Alltså OBS inte vad bra vi är! Haha vi är som ett skämt. ”Titta där e hon som kallar sig instruktör men hennes hund skäller ut alla dudes och far omkring som en skållad bäver om någon försöker ta henne”

Men jag lär mig asmycket som jag vet att jag alltid gör på kurs och det är så himla himla kul! Kursen är just om spår och lite lydnad, så vi tränar mot en start i bruksets appellklass i höst. Då är hon 2 år. Inte säkert att vi gör det, men det är alltid kul att ha mål med träningen ju!

Okej så vad är detta BRUKS då?? Låt mig förklara

Brukset är Svenska Brukshundklubben som ordnar, främst för bruksraserna. Och även om kooikern (som min hund är) inte är en bruksras så är det OK eftersom hon ändå är renrasig. Skyddet får hon inte tävla men skit i det nu.

Jag brukar tänka att brukset är två grejer i en smäll: lydnadstävling (nästan som tävlingslydnad) och skogsarbete. Skogen kan vara någon av dessa grejer:

  • Sök
  • Spår
  • Rapport

Sök är att hunden ska hitta personer (kallas figuranter eller figgar) som gömt sig i en ruta i skogen.

Spår är att hunden ska gå med nosen i backen och nosa i ett spår som någon har gått.

Och i rapport ska hunden springa mellan två personer genom skogen.

Sen finns något som heter skydd också men det ska jag inte gå in på mer – här finns att läsa!

Lydnadsdelen är samma oavsett vilken skogsgren man väljer. Jag har valt spår så då blir spåret svårare ju högre upp i klasserna man kommer. Klasserna heter såhär:

  • Appell
  • Lägre
  • Högre
  • Elit

Varje klass har olika så kallade moment och de ska hunden göra utan att man får belöna! Så här ser appellens moment ut (och så har jag skrivit hur Gun ligger till i detta)

Linförighet

Detta är som fotgående, fast med koppel. Hunden ska gå fot bredvid en på vänster sida och så testas man i högersvängar, vänstersvängar, att springa och att stanna (halter kallas det) och när man står still ska hunden alltid sätta sig bredvid en.

Här tycker jag att Gun har en fin position men vi behöver mer uthållighet, så det ska vi jobba på mycket i sommar!

Framförgående

Okej detta är klurigt. Hunden ska gå framför en, i kopplets längd *insert skämt om att dragiga hundar får 10 poäng*

Men nä, den ska inte dra och streta hur som. Den ska gå rakt fram! På en helt vanlig träningsplan?! Är ju världens knäppaste grej, egentligen. Men kul att lära in!

Gun och jag har knappt startat detta, men just nu kör vi en kombo av att STÅ helt stilla framför mig och låsa blicken framåt, och att gå mot en boll låååååångt bort på planen. Vi får se hur det går haha. Det är hon som är den smarta i denna duo så allt är upp till mig att berätta rätt! Så bra för mina tränarskillz

Läggande under marsch

Favoritmoment!! Man börjar gå fot och sen säger jag LIGG och då ska hunden lägga sig och jag ska fortsätta gå framåt! Skitkul att träna, det gör vi såhär:

Inkallning

Okej så det är inte riktigt som i vardagen, utan man ställer upp sig med hunden bredvid, hunden ska sitta. Sen säger jag stanna, går x antal meter, ropar på min hund. Och då ska hunden springa snabbt till mig och sätta sig på min vänstra sida igen.

Hopp över hinder

I appellen är detta i princip samma som inkallning, fast det står ett hinder emellan, som ser ut som på bilden här under!

hopp över hinder hund

Platsliggning

Detta är mitt sämsta. Har alltid varit. Då ska nämligen flera av de tävlande hundarna ligga bredvid varandra, utan oss förare (vi ska vara typ 15 meter bort) i flera minuter. De minutrarna känns alltid som en evighet…

Men vi tränar massor! Det svåraste är dels för mig, att lita på att de andra hundarna inte ska springa upp. Och sen för Gun är det att hon reagerar så plötsligt på saker. Så vi måste verkligen träna ihjäl oss!

platsliggning

Sen är det även något som heter Budföring, då ska hunden springa mellan mig och en annan person 50 meter. I lägre klass är det längre sträcka och skott, och sen i de högre klasserna försvinner detta momentet. Jag tränar nu på att Gun ska kunna springa till vem som helst. Hon tycker killar e scary så övar mest på tjejer. Men sen när hon känns säker där får jag väl ta nån snäll kille och öva på. E d nu jag ska skaffa Tinder?? SKOJA

Jag tänker väl kortfattat att min hund ska VILJA träna med mig är den viktigaste biten. När vi går in på plan ska hon ”tigga uppgift”. Detaljträningen – alltså momenten – ska vara så enkla att det inte känns som tävling.

Så vi tränar på. Följ oss på instagram om du vill se!

Vi ses om en vecka här annars! Ha en fin sådan <3

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.