KLICKERTRÄNING FÖR NYBÖRJARE

Vad är klickerträning?

Klickerträning är en inlärningsmetod som inom hundträning ofta görs med hjälp av en klicker, som är en liten dosa med en knapp som gör ett ”klickljud”. Ljudet berättar för hunden att NU gjorde du rätt, då kommer en belöning! Jag tycker att det hjälper att tänka att ljudet ”fotograferar” beteendet! Så när man gör ljudet är det som att man tar kort på det som hunden gör exakt då.

Själva principen kan användas på alla arter och är inte beroende av själva klicker-dosan. Man kan använda ett muntligt ljud (jag använder ”japp!”), en visselpipa, eller vad som.

Så, ljudet är ett belöningsljud, kan man säga. Skitkul att använda som hjärngympa och låta hunden själv lista ut vad som leder till belöning – och då kallas det ofta för shaping!

Här finns en guide på engelska för den som vill läsa ännu mer!

KLICKERTRÄNING FÖR NYBÖRJARE

Huvudsaken är att hunden fattar att ljuder betyder att den gjorde rätt och kommer att få en belöning!

Fördelar och nackdelar med klickerträning och shaping:

Fördelar:

  • Du tittar på allt det BRA hunden gör. Varenda steg i rätt riktning, faktiskt! Vilket leder till att man faktiskt får en mycket trevligare bild av sin hund än när man håller på och tjatar om vad den INTE ska göra (inte hoppa, inte skälla, osv).
  • Kul! Man kan lära hunden nästan vad som helst!
  • Enkelt – du behöver inte mer än ett ljud (som absolut kan vara din röst) och belöningar som hunden gillar
  • Bra för hundens självförtroende – den får göra rätt ofta och får prova sig fram.
  • Förhoppningsvis även bra för ditt eget självförtroende. Den upplevelsen har åtminstone jag – av samma anledning som på punkt 1. När man ser allt bra hunden gör och kan så känner man sig lite härligare som hundägare än när man fokuserar på det tråkiga.

Nackdelar:

  • Många hundar får svårt att vara stilla – för det är ju så kul att prova nya grejer! Men detta löser man lätt genom att helat enkelt träna på det (det visar jag i min video om hur jag lät min valp ”sitt” här)
  • Du som tränar måste se till att hunden inte blir frustrerad. För tänk dig själv om du bara fick ”ledtrådar” (dvs klick + belöning) för varje steg till det du ska lära dig. Lätt då att bli frusrterad ju! Så det är jätteviktigt att se till att bryta ner träningen i pyttedelar och träna korta pass! Jag kör max 2 minuter.
klickerträning

Hur börjar man klickerträna?

Bara börja. Få hunden att tycka att ljudet är KALASKUL genom att helt enkelt säga det innan du ger den det roligaste/godaste den vet.

För shaping:

  1. Bestäm ett ljud (klicker, ett ord, eller vad du vill. Gärna snabbt. Helst inte ”bra” eftersom det tjatas sönder i vardagens trötthet)
  2. Ta 10 hundgodisar och se om hunden vill hitta på något
  3. Gör ditt ljud + ge en liten gotta varje gång hunden gör något. Alltså typ tittar på dig, tittar åt sidan, sätter sig, slickar sig om munnen, skakar sig, ALLT)

Du ska inte säga något (förutom ditt ljud) till hunden! Inte sitt eller nåt, hunden ska prova!

Det är inte svårt! Prova – ta några godisar i handen och sätt dig med hunden och låt den prova! Det är lite som fisk, fågel eller mittemellan-leken, så klicket blir som att säga ”varmare, varmare, det bränns”.

Klicka in hunden:

Vad använder man klickern till?

Du kan träna på specifika saker du vill att hunden ska göra. Sitt, ligg, snurra, skäms, vinka, till exempel. Du måste inte använda klicker för att lära in dessa saker, men om du gör det så får du hjärngympa på köpet! Dessutom övar du dig själv på att se små framsteg och bli en bättre hundtränare.

Jag använder själva ordet/ljudet främst till tricksinlärning. I vardagen använder jag det bland annat till skvallerträning och som belöningsord när vi tränar koppel.

Här är några tricks jag lärt min valp med denna princip:

Tips när du ska klickerträna:

Hundträning med klicker ska vara kul. (All träning ska vara kul, förresten). Så se till att det blir så!

Träna korta pass – du kan välja att sätta en timer eller att bara ta ett visst antal godisar (typ 10 stycken)

Fler tankar kommer i denna video:

Ha nu kul med vovven! Det är faktiskt inte så komplicerat med klickerträning, så bara kööööör <3

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.