BARNVÄNLIGA HUNDRASER, HUNDVÄNLIGA BARN

Barnvänliga hundraser, finns de? Jag får många frågor, och upplysningar, om att kooikern är en särskilt dålig ras att ha ihop med barn. Och det stämmer lika mycket som de faktiskt inte stämmer. Låt mig utveckla!

⁣Frågar du mig så finns inga barnvänliga hundraser. Det finns hundvänliga familjer och det finns hundvänliga barn. Det finns massa egenskaper hos massa olika raser som passar sämre med en barnfamilj. Det är inget konstigt med det. Kooikern har många sådana egenskaper. Då får vi vara en hundvänligare familj.⁣

barnvänliga hundraser

Om man tror att det ligger på rasnivå hur ”bra” hunden tål skit från barn så kan det sluta riktigt illa. Låter man kidsen behandla hunden som en leksak så är det inte RASEN som avgör om den kommer att säga ifrån. Senast jag kollade låg raser som Golden Retriever och Jack Russel Terrier i toppen för bett i hemmet. Raser som klassiskt inte avråds från när man har barn och vill skaffa valp. Men vilken ras som helst blir en bitande när den blir klängd på.

Jag mår illa varje gång jag ser en bild där ett barn kramar en uppenbart trängd hund. Det är inte gulligt!⁣ Gör din hund barnvänlig genom att göra barnet hundvänligt först och främst!

Hur jag gör för att vara en hundvänlig familj, så att min hund kan vara barnvänlig:

Senaste exemplet från mitt eget liv: att Pippi älskar kramar massor just nu = vill även krama hunden = jag håller konstant koll så han inte gör det. Jag berättar att hundar inte gillar kramar och att man kan klappa fint istället.

Andra exempel på hur jag sköter valpen och barnets relation:

 • Barnet får aldrig gå fram till valpen när hon äter. Valpen ska nämligen aldrig behöva känna att barnet kan sno hennes käk. Det är en rent primitivt behov – att äta alltså – och där ska aldrig konkurrens finnas.
 • Samma med sovplats. Den är helig.
 • Om barnet plockar tuggben på golvet så ska han lägga dem i valpens korg. Detta har vi övat massor på.
 • Valpen får inte ta barnets saker när han håller i dem.
 • Valpen får inte hoppa på barnet.
barnvänliga hundar och hundvänliga barn

Detta är alltid mitt ansvar.

Hundvändliga vuxna ansvarar för barnvänliga hundar

⁣Vi vuxna måste se till att barnen behandlar djuren med respekt och vice versa. Det ansvaret ligger alltid hos oss. Se till att hundarna är barnvänliga genom att göra barnen hundvänliga. Okej? Precis som att vi lär barnen att inte peta i stickkontakter eller ratta på spisen så kan vi lära dem att inte dra i hundarnas öron. Det är ett ständigt pågående projekt och kräver övervakning. För det är de vuxna som får se till att det inte händer.


Jag antar att de enorma antal ”varningar” om hur farliga kooiker kan vara i barnfamiljer har att göra med hur söta de är. Och hur (relativt) ovanlig rasen är. Kanske har föräldrar köpt en kooiker utan att att fullt förstå hur mycket de kräver? Kanske folk som aldrig kunnat tänka sig schäfer eller rottis? Men en kooiker kräver ju mer. Så jag GISSAR att det kan vara en orsak. Men jag vidhåller att oavsett man har chihuahua, mops, rottweiler eller kooiker så bör alla hundar behandlas med respekt. Inget djur ska behöva vara leksak. Punkt.

Sen finns det hundar som biter sovande bebisar. Och det är en helt annan diskussion, och inte heller den handlar om hundraser.⁣

Har även skrivit om detta här https://www.hundtranarlilly.se/ge-fan-i-hunden-om-barn-och-hundar/

Här kan du läsa mer om kooikern!

9 Comments

 1. Yvonne Mattsson 12 april, 2019 at 14:37

  Det är precis som du skriver, inte en fråga om barnvänliga hundraser finns eller inte, utan en fråga om olika egenskaper. Det finns raser som är mer eller mindre toleranta. Kooiker kan mycket väl passa i en barnfamilj men det beror på hur man bor och lever. Familjens barn är inte problemet utan det handlar om barnens kompisar. Vid fyra, fem års ålder börjar Kooiker ta ansvar, så som den gör i sitt ursprungliga arbete och i det kommer både larm och vakt. Det gäller att familjen förstår hur de ska hantera sådana situationer, annars slutar det tyvärr inget vidare. Vi uppfödare är väl medvetna om det, vi förklarar så gott vi kan men det är svårt att förstå och man kan inte föreställa sig att din lilla hund ska agera så. Det är ett naturligt hundbeteende. Av erfarenhet från tidigare händelser så är vi därför noga med att upplysa om att detta inte är en lämplig barnfamiljshund, undantag finns självklart, inte minst om en av föräldrarna är aktiva med hunden. Vi förmedlar detta så gott vi kan för ingen av varken familj, uppfödare, hunden eller rasen vinner på att ytterligare en hund avlivas på grund av missförstånd. Vi måste ta hänsyn till alla bästa. Därför vill vi inte marknadsföra rasen som en bra hund för barnfamiljer.

  Reply
  1. Lilly - hundtränare 12 april, 2019 at 14:57

   Hej Yvonne! Helt enig med dig 🙂 Tycker att ni gör rätt i att avråda familjer som inte förstår kraven. Jag menar inte att framhålla rasen som en ”barnfamiljshund”. Det jag menar är att ingen hund, oavsett ras, ska behöva bli behandlad som leksak. Hoppas att det framgick 🙂

   Reply
   1. Yvonne Mattsson 12 april, 2019 at 15:46

    Det framgick 😉
    Svårigheten är att förklara hundens naturliga kapacitet. Många hundkunniga kan inte heller riktigt läsa situationerna som uppstår. Ofta kan de bero på händelser som skett långt tidigare. Jag brukar fråga hundägare som har råkat ut för incidenter om jag eller någon annan hade kunnat beskriva det bättre innan så att de hade varit bättre förbereda men få har förståelse för att det kan ske så snabbt och att de nog ändå inte hade förstått. Därför är det svårt att beskriva de krav som ställs på de vuxna i familjen då det inte handlar om egna barn utan oftast om kompisar.
    Jag tycker att det här är ett viktigt ämne och är tacksam för att du tar upp det. Hundar är aldrig en leksak. De är egna individer som skall behandlas med respekt!

    Reply
   2. Marika Andersson 12 april, 2019 at 15:49

    Något som tål att tänkas på är att din lilla fina tjej är inte så gammal än, OM det kommer problem med just barn så kommer det troligtvis inte förrän längre fram precis som Yvonne skriver.

    Att statistiken för bett ligger högre för vissa andra raser kan väl kanske påverkas av hur otroligt många hundar det finns i de raserna?…

    Håller helt med dig att även om hunden är tåligare, så ska självklart barnen ändå läras hur man behandlar en hund. Alla hundar ska behandlas med respekt och ja, det är de vuxnas ansvar. Inga hundar ska behövas utsättas för klängiga barn.

    Med kooiker kan det dock ibland vara så att det är betydligt mycket mindre saker än klängighet eller drag i öron som de reagerar på, och det gör dem till svåra hundar för just småbarnsfamiljer.

    Som uppfödare har vi sett detta hända, och även reflektioner och rekommendationer så som dina från de som kanske bara haft en kooiker under året. Då är livet med en kooiker fortfarande oftast rätt oproblematiskt. 🙂

    Vi har ett ansvar mot våra hundar och våra valpköpare, och därför rekommenderar vi inte småbarnsfamiljer att skaffa kooiker om det inte finns en stor kunskap om rasen eller liknande hos dem som köper.

    Precis som alla hundar ska behandlas med respekt så ska kooikern behandlas med respekt för just dess resspecifika egenskaper. För just dem är ju också det som gör att det är en helt fantastisk liten hund <3

    Reply
    1. Lilly - hundtränare 12 april, 2019 at 17:20

     Absolut helt rätt av er uppfödare att avråda när det behövs och att ta ansvar. Super, verkligen!

     Och så kan vi anta att även Guns uppfödare gjort ett bra jobb när hon låtit mig köpa en valp, trots barn.

     Reply
     1. Marika Andersson 12 april, 2019 at 17:45

      Absolut ? och tack för en trevlig blogg med massa kul och klokt ”hund tänk”! Kul att följa er. ?

 2. Elina 12 april, 2019 at 16:42

  Så klokt du skriver! Samma sak gäller för katter och krukväxter (mina älsklingsområden). Som du lärt Pippi har jag lärt C att alla mina blommor är bebisar och man måste klappa fint och vara snäll mot dem. Lika så med kattaskrället. Sen håller jag uppsikt ändå precis som du, för en katt kan klösas och blommor kan stickas (kaktusar).

  Tyvärr har det lite lett till att hon kramar blommorna och kör runt Ludde i barnvagn, men man kan inte få allt.

  Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.