TÄLTA MED TVÅ-ÅRING OCH HUND

I helgen har vi tältat med barnet och unghunden. Ett äventyr som gick riktigt fint! Ska dela med mig av lite tips tänkte jag.

Vi hade spanat ut en ö i hjörneredssjöarna här i Laholm kommun och bestämde oss för att hyra kanot och paddla dit. Nu när det är lite varmare. Vi packade och köpte tält på xxl (ett billigt vanligt) och höll förväntningarna nere. Att när som helst kunna avbryta och ta sig hem var med i planeringen.

Att välja en ö kändes smart för då har man lätt överblick och vet om det kommer någon väldigt lätt. Dessutom kan varken hund eller barn springa iväg så långt, hehe. Än så länge har barnet inte så stor radie han vill försvinna utom så det är skönt. Hunden är lite lika, hon vill mest vara med barnet.

Under paddlingen var det lugnt, faktiskt. Men man vet ju aldrig innan – det hade lika gärna kunnat sluta där om barnet hade varit argt eller hunden velat bada. Så bara det var en positiv överraskning! Vi sjöng lite och paddlade långsamt genom stilla vatten.

När vi kom fram till lilla ön gick vi en snabb runda och rekade så det inte fanns några konstiga grejer eller faror för de små ligisterna. Efter att ha konstaterat att läget var okej, så lät vi dem röja runt medan vi startade brasa och packade upp lite.

Att packa ner småtomater och gifflar var bra, det gick att underhålla barnet med när han ville hitta på något. Vi badade och letade bra pinnar och lekte runt. Sen pausade vi, åt en tomat eller bulle. Och sen leka igen. Perfekt!

Låtsades dricka en flaska olivolja. Så kan man ju också underhålla sig… Hehe

Tältet

När tältet var uppe inspekterades det. Skönt att kunna stå raklång i förtältet ändå! Vi velade lite mellan 2- och 4mannatält men valde 4manna lite för förtältets skull. Och vi är ju ändå 2 + en liten unge + en liten hund så det kändes skönt, även om det var tyngre och mer otympligt. Eftersom vi inte gick någon vandring så gjorde det inte så mycket. Vi kanske köper ett proffsigare tält om detta blir något vi gör ofta men nu kändes det viktigt att det inte blev för storslaget, alltihopa.

Bra med vakthund med. Hon lämnade inte den platsen särskilt mycket när hon väl lagt sig där. Men jäklar vad hon röjde runt innan! Så himla lyckligt såg det ut, när hon grävde i sanden och rullade sig i löven och sprang omkring!

Vi lagade knyten med grönsaker, potatis, lax och fetaost. Hade förberett kryddsmör innan så det inte behövde tas med massa kryddburkar. Bara en liten påse med en blandning av smör, dill, basilika, salt och peppar. Blev väldigt bra!

tälta med hund

Efter maten lekte vi mer och sen kröp jag ner med kiddo och en flaska välling i tältet. Hunden vaktade oss och killen vaktade brasan. Perfekt. Han somnade förvånansvärt snabbt (är vanligtvis en sån som INTE sover, särskilt inte om det händer något kul runt omkring).

Förflyttade oss tillbaka till brasan, drack öl och åt nötter och njöt av tystnad. Så jäkla vackert.

Tips om att tälta med barnet:

  • Tunna ombyten är bra för det är lätt att packa. Dessutom blir det rätt lortigt så det är bra att kunna dra av och på lager.
  • Solskydd är viktigt, särskilt när man är vid vatten
  • Var beredd på att när som helst kunna avbryta på grund av allmänt kaos hehe
  • ”Mutor” som frukt, majskrokar eller vad nu barnet gillar är gött att ha
  • Jag tyckte att det var skönt att vi var 2 vuxna för då kan en sköta typ eld/mat/tält och den andra springa efter barnet. Men det vet man ju vid detta laget, att man löser allt ändå. Men som första gång kan det ju vara soft att ha partner eller kompis med sig!
  • Vi glömde massa grejer men det löste sig ändå. Mycket går ju att fixa. Mat, vatten och strumpor är viktigt såklart. Mer vatten än man tror.
  • Man får ändra sin plan om det händer grejer, man får liksom ta saker som det kommer lite. Ha inte skyhöga förväntningar!

Det var det. Att sova ute var fasen riktigt gött. Jag somnade alldeles gött och kände mig som en alldeles tursam och tacksam person.

1 Comment

  1. Pingback: HJÖRNERED undertitel: fyra idioter i en kanot • HUNDTRÄNAR-LILLY

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.