”SITT!” SÅ LÄR JAG VALPEN SITTA + video

Hur lär man valpen sitt? På kommando, alltså. För alla hundar kan sitta, det gör de ju oavsett vi säger åt dem eller ej.

Jag jag lär valpen att sitta så tänker jag att jag döper det beteendet, snarare än att lära den det. För, som sagt, valpen har kunnat sätta sig ner hela livet.

Jag vill att min valp ska kunna:

  • Sätta sig frivilligt
  • Sätta sig när jag säger ”sitt”
  • Och sitta kvar tills jag säger något annat

Så då övar jag på det. Jag börjar med frivilliga sitt, det vill säga helt utan att jag säger något. Om jag kastar godiset åt sidan så får jag snabbt en ny möjlighet att belöna när hon sitter igen, eftersom hon kommer att resa sig för att ta godisen.

sitt inlärning valp

Jag varierar mellan att kasta åt sidan och att ge henne godis i munnen. När jag ger godis i munnen lär jag ju henne faktiskt att ibland kommer det också belöning för att man sitter kvar. Kanon, ju! Ibland kommer en godis, ibland två. Ibland går det en sekund emellan, ibland många. Men det lönar sig helt klart att sitta kvar!

När jag döper det gör jag såhär:

  1. Innan hon sätter sig. Nu har jag ju studerat ett gäng frivilliga sättanden så då kan jag ganska enkelt se hur hon ser ut precis innan.
  2. Precis när hon sätter sig!
  3. Precis innan.

Här är hela videon så ni kan se hur jag gjorde:

TÄNK PÅ:

Hoppas att ni får en finfin vecka! Hörs igen på torsdag <3

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.