INNAN VALPENS ANKOMST – checklista

kooiker valp
skaffa valp

Frågade på instagram mitt i skrivandet av detta inlägg. Blev helt ställd och bara tappade tråden. Insåg att jag behövde tips på vad man ska ha hemma innan valpen kommer! Älskar att man kan fråga utan att känna sig dum. Bäst. 

Man får ju med sig en hel del från uppfödaren. Jag kommer att få matskålar och koppel/halsband och sånt men vill påstå att vissa grejer är extra viktiga. Här är de grejer skk begär:

Men jag vill även lägga till foder här, så man har att ta av även ett tag efter man kommit hem. Skönt att inte behöva stressa iväg för att köpa! Finns även en del man själv behöver tänka på, här kommer några sådana punkter:

Utrustning till valpen

Mysig bädd. Med tvättbara filtar i heheheh. Den fixade jag ju förra veckan på youtube! Här är inlägget om det också. 

Matskålar. Jag har länge varit nöjd med de jag har från Rogz. De är stilrena och enkla och har ett gummi-underlag som gör att de varken skramlar mot marken eller glider omkring. Hittar inte dem på internet nu men ser ut såhär (gammal bild obs)

vad köpa inför valp

Halsband, sele. Har ett ton sådant sedan andra hundar. Finurlar på vad som kan passa. De är ju så yttepyttesmå, de små liven, så i början handlar det ju mest om att ha något på sig alls. Vänja vid både halsband och andra grejer, tänker jag. För det är ju bra att kunna använda båda senare! Har turen att bo med stor gräsmatta där jag kan ha hunden lös så kommer inte att behöva stressa med detta.

Koppel. Samma som ovan, bra att vänja valpen vid att det är något man behöver ha på sig ibland. Av min tidigare erfarenhet av valpar kommer jag att lägga mycket krut på att träna koppelvett. Så småningom – obs! Inte direkt. I början handlar det mer om att vänja vid att ha ett konstigt snöre på sig än att faktiskt traggla ”gå fint”. 

Alltså inte bara ta på och promenera/gå. Utan träna på vad jag faktiskt vill ha för beteenden när kopplet är på.

Valpskötsel

Klotång. Har Millers men vet att vi körde katt-klotång till Johnny när han var valp. Ska se om jag kan hitta. Viktigt att den är vass och smidig att hålla. 

Bild från vetzoo.se

Plastfrotté. Flera som tipsade om detta! För att skydda möbler och grejer mot ”olyckor”. Har en drös skydd från Pippi så det behöver jag inte köpa. Hade inte det med tidigare valpar alls, tror jag faktisk. Men Johnny sket ju mitt på golvet i köket när man sov som djupast varje natt så hade ju knappast hjälpt där ändå……heh KUL MED VALP VA

Rengöringsspray. Bra tips från en följare! Finns massa specialare som gör att lukterna ska neutraliseras (?) bättre. Hundar har ju rätt så mycket bättre nos än vi människor så de kan ju känna kisslukt mycket tydligare även om man tar såpa. Finns flera märken här och jag kommer helt enkelt att fråga i djuraffären. 

Annat som är bra att ha innan valpen kommer hit

Kompostgaller. Det är bra att kunna begränsa lite. Vi har inte hundar i sovrummet så jag tränar in att tröskeln är en gräns. Innanför den går man inte. MEN, när jag inte tränar på den gränsen aktivt med valpen så vill jag inte ge möjlighet att springa in där ändå. Så, kompostgaller mellan träningspassen. Minimera riskerna för ”misslyckanden” i träningen, helt enkelt. 

Tuggben i lämplig storlek. Valptänder kliar och för att de inte ska klias mot soffan/skor/mina händer så vill jag ge vettiga alternativ. Tuggben är bra, men jag tycker att man ska vara lite försiktig i valet här. Det finns en del som är väldigt behandlade och färgade och rent av giftiga. Sådana undviker man!

Även knutar på tuggben kan också vara en risk, vissa hundar tuggar av själva knuten och kan sätta den i halsen. Jag surfar omkring på olika hemsidor nu för att hitta bra grejer. Hojtar om jag hittar något konkret märke att tipsa om!

Tålamod. Bästa tipset såklart. Fy satan vad tålamod jag kommer att behöva bruka nu. Spännande!

tålamod valp
skräckblandad förtjusning

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.