DE BÄSTA TIPSEN OM HUNDAR

För ett tag sedan frågade jag på instagram ”vad är det bästa tipset du fått?” när det gäller hundägandet. Fick så många bra kommentarer! Och de kan ju inte bara ligga och ruttna långt bak i flödet, eller hur? Här är några av tipsen som delades, hoppas du får lite inspiration eller en påminnelse😍

”Det man gör ofta blir man bra på”

Både xpello03 och hundetologen gav detta tips som är mer som en tanke. Att man ska tänka att när hunden övar mycket på något så blir den bättre på det – oavsett om det är snurrar eller att skälla ut grannen. Hunden vet inte skillnaden, men blir bra på det den gör ofta. Ett himla vettigt sätt att tänka många gånger enligt mig med.

Tålamod

”Just nu lever jag med en sex månaders vild hund, och det bästa jag fått den här gången är ”ta det lugnt, det går över” 😂 Självklart inte i alla områden av träning, men just alla valpbeteenden som får en att bli tokig.. 😁 Hjälper mig mycket för att jag inte ”bråkar” om alla småsaker. En del hyss går ju faktiskt över, och det är viktigt att hon får vara valp!” skriver fernandees

Kommunikation & relation

”Tyst kommunikation!👏🏼 Dra ner på kommandon och kommunicera utan massa människoord som de ändå inte kan automatiskt. Visa med kropp och minspel” var eemiliarydbergs bästa tips.

Och ja – vem gillar tjat liksom? En något slippery slope att snacka om i hundvärlden nu för tiden när det finns massa tomtar som tror att man kan behandla hunden som nån slags tankeläsande evil genius men skit samma. Just detta med att hålla klaffen ibland är en bra grej.

layk_mi är inne på samma grej: ”Två saker: -bygg relationen först, inlärning och träning sen – att som hundägare/förare ta ansvar och ta kloka beslut för sin hund dvs lämna inte ansvaret för en situation till hunden 😊”

toijko skriver, på samma tema: ”Att jobba mer på vår relation än att hunden ska kunna massa ”trix”. Det blev såååån skillnad när vi började leka mer, både inne och ute. Helt plötsligt lyssnar han jättebra och blev märkbart mycket lydigare på bara några veckor! Så himla roligt både för ägare och hund, nu fokuserar vi alltid på att ha KUL tillsammans😍

Om krav

anberterichsen tipsar om ”Att inte kräva mer av hunden än den klarar av, och att det kan variera från tillfälle till tillfälle. T.ex. hade jag inte en aning om vad ”valprus” var, att hundar precis som människobarn kan bli övertrötta och behöver hjälp att komma till ro.”

”Jag fick ett råd som egentligen är självklart – att använda ”Nu räcker det” istället för ”Nu är det bra”. Bra är ju ett berömmande ord och hur ska hunden veta att jag menar att nu blir det inte mer godis på en stund om jag använder ordet bra som brukar följas av godis eller annan uppmuntran.
Det andra är att ge hunden information om vad jag vill att den ska göra istället för att bara säga ”nej”. Det blir så mycket lättare för hunden att följa uppmaningen ”Kom på vägen” än att få höra ”Nej, inte in i skogen” ” tipsar marianeiglick om.


heennan
berättar om ett taknesätt som fastnat: ”Igår på valpkursen så sa instruktören något som fastnade. ”Det är inte hunden som valt att göra något utav alla påhitt, utan det är ju vi som vill träna,tävla..går det inte bra så är det inte hundens fel utan du som inte gjort rätt” typ lite så..tänker bara att jag och min hund ska ha så roligt som möjligt och att han ska få lära sig och pröva på nya saker,så att han utvecklas och har ett gött liv helt enkelt. 😁😁”

Korta pass och trevlig träning

Flera tipsade om hundträning mer än vardagslydnad men där tror jag vi kan lära oss mycket även om vardagen! Kolla:

”Det bästa rådet jag fått rör vikten av att ta små micropauser medan vi tränar. Inte bara för hundens skull, utan för min. För att jag ska hinna tänka, strukturera och planera nästa steg. (Har en liten vrålsnabb klickerglad hund som tycker allt ska gå i ultrarapid annars är det inte bra nog 😅)”/anastasiatopalovic

”Att vara närvarande när jag tränar min hund. För det viktigaste är våran relation😍” /dogtrainingforthewin

”Har två jag verkligen gillar när det gäller just träning 😊 Belöna attityd, det ska vara roligt att träna och har hunden en bra attityd är man redan en bra bit på väg! 🐾 och träna minipass, ett pass om dagen på 10 minuter är bättre än ett 70 minuters pass en gång i veckan” /louise.soderberg97

”Viktigt: all träning ska vara roligt för hunden, sluta när hunden har som roligast inte när den börjar tröttna. Sen det bästa träningstipset av dom alla är nog ändå skvallerträning vid hundmöten. Så skönt att slippa klumpen i magen när det kommer en annan hund på promenaden. Jag tror det är skönt för Koda också! 🙂” jasminbng

Att lita på min magkänsla i alla val jag gör för och med Harry ❤️ Känns det skavigt så är det fel för oss och det gäller allt från vilken instruktör vi går hos, vilka råd jag tar till mig, mat han äter och hur fort träning ”ska” gå framåt. /harry.hundini

Var inte så sträng, det ska va kul! Måste påminna mig själv ofta! /annieandersson747 (som snart skaffar valp så gör dig en tjänst och kolla in henne!

Att träna korta glädjefyllda pass 😊 /kooiker_birka

I hundmöten

Hundmöten är ju ett gissel för många och även på det temat kom flera tips in!

emelieangerstig skriver rakt ut ”svaller!” och det är ju verkligen ett konkret sätt att jobba med det. Vill du läsa en guide om skvallerträning har jag en här!
ailosaventyr
har en lite filosofisk approach som jag gillar:

”Han är inte jobbig, han har det jobbigt” – @djurpedagogen Så bra! (speciellt när Ailo är stressad och skäller på kurs, så tanterna stirrar surt på oss och kommer med förslag som att hälla vatten på han)”

som även hedvigsofia tipsar om: ”Kanske inte ett tips utan snarare ett nytt tankesätt kring vår osäkert reaktiva hund! 🎉 ”Det är inte situationen som är jobbig, det är hunden som har det jobbigt”. Så obvious egentligen, såklart! Men har faktiskt hjälpt oväntat mycket i kombination med lite djupandning 😅”


hundraprocentsehlinskans
betonar vikten av att ha en plan: ”Förutom att ha kul så ”Tänk igenom vad du ska göra, innan du startar. 🙂” Vettigt i både vardagsträningen och på lydnadsplan ju!

Avslutningsvis: ett citat från heyojess som sätter fingret på ganska mycket:

”Att hundar gör bara det de får fördel av! De gör aldrig nåt för att jävlas 😂”

Bästa tipset jag själv fått är nog att v.e.r.k.l.i.g.e.n tänka alltid alltid alltid att både min hund och jag gör så gott vi kan och det är gott nog!

Förresten tyckte jag det var supermysigt att kolla igenom instagraminlägget där jag hämtat alla dessa kommentarer – här hitta du det! Skulle vilja kolla om ni gillar såna här sammanställningar? Tryck gärna i hjärtat så jag vet om jag ska göra fler. Är ju så himla glad över mina väldigt aktiva kommentarsfält och tycker det är lite synd att de liksom har så kort livslängd, så hade ju varit kul att lyfta upp det mer såhär med! Låt mig veta vad du tycker!

Och dela gärna med dig om du har något särskilt tips du tycker saknades! Droppe en kommentar 😍

2 Comments

  1. Pernille 15 maj, 2021 at 20:29

    Det överlägset bästa tipset kom från dig ”Titta på din valp!”. För att det både betyder det konkreta ”ja, det är okej att du lägger ner TIMMAR på att GLO på valpisen för att lära dig hur den funkar” och det lite mer långsiktiga ”om du själv är uppmärksam så kommer du lära dig vad som funkar för valpen och för er”.

    Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.