IT’S GONNA BE MAY

Jag tror det är vår nu! Då blir allt lättare, nästan. Framför allt kommer jag snart kunna plantera ut alla miljoner små frösådda växter jag fyllt alla fönster med. Känns som att jag tjatar om 2 saker på den här bloggen:

  1. Att jag grävt mycket i vår. Men alltså på riktigt jag är typ imponerad av mig själv?! Nästan 8 TON jord har jag kört ut med min lilla skottkärra. Jaja okej ingen bryr sig moving on
  2. Mina satans tänder. Som fortfarande inte kommer att vara normala förrän efter sommaren :)))))) Kul :)))) Jättehärligt att låta som en sluddrande räkfiskare i två månader till 🙂 Toppen :))

Skit i det nu!! (som om ni inte redan gör det lol) NU ska vi prata hundar! Äntligen va!!!! Ja för jag har TÄNKT på en grej nu igen

Okej jag har en teori om varför jag tänkt mycket på det: för att jag absolut borde lägga tiden på annat. Men nu kör vi bara!

Det handlar om aktivering.

Som den flitiga läsaren av detta bloggskrälle vet så är jag inte ett fan av aKtiVeRinG som enda svar på frågan ”varför [insert: vilket halvproblematiskt beteende som helst] min hund”. Det blir liksom ofta en halvdan universallösning på i princip alla problem folk har med hundar. Och jag gillar det inte. För en aktiveringsleksak kommer liksom inte att lära din hund att inte skälla, inte dra i kopplet eller vad som.

MEN det är däremot en viktigt grundgrej för att vi ska kunna lära om sådana beteenden. Jag tänker att om vi ser framför oss en pyramid med tre delar. Liksom längst ner har vi motion. Det måste hundar ha. Sen på andra biten, som är lite mindre, kommer aktivering. Där skiljer det sig mycket från hund till hund hur mycket som krävs och vilken typ av aktivering också. Sen uppe, högst upp i lilla pyramiden, DÄR kan vi träna om beteenden (typ att hunden drar eller hoppar eller whatever).

Jag tycker det blir helt dumt i huvve när man lägger fram det som att enbart aktivering skulle lösa problemet. För det gör det ju inte. Det ger bara en lite bättre förutsättning.

Så, det är den ena delen av aktivering. Men sen har vi den andra.

Det vill säga att intressanta (eller skitstöriga) grejer händer när de här behoven av motion och aktivering inte tillgodoses.

Gun har inte fått någon aktivering alls det senaste. För att vara helt ärlig: hon har inte fått så mycket motion heller. Hon har typ varit på tomten och tränat lite balansboll ibland. Nu är jag (surprise) även av åsikten att hundar ska kunna ha det så någon vecka utan att balla ur totalt (typ när man är sjuk osv). Men för Gun har det blivit en för lång period av totalt haveri. Och nu har hon utvecklat 2 … beteenden (försöker vara neutral här ok) de senaste veckorna. Vi börjar med det roliga!

Hon har börjat hämta saker till mig. Gun har inte varit så lekig hemma, har typ aldrig haft leksaker framme och så för hon har inte brytt sig. Men NU, vid 2,5 års ålder, har hon börjat hämta grejer att leka med. KUL! Oftast. Inte när jag sitter i telefon och hon snor ett av barnets gosedjur/strumpor/vantar och sitter och morrar/skäller/hoppar mot den och liksom ruskar om, kastar iväg och springer och hämtar igen. Eller när samma grej händer klockan 5 på morgonen. Men! Oftast ganska gulligt! Och jag ska definitivt utnyttja detta i vår stora akilleshäl: när det kommer gäster. Perfekt om hon kan bära nåt då ju!

Det andra är att hon hittat hål i staketet… Så nu har jag hittat henne på utsidan av det några gånger………. SUCKKKKKK!!! Måste lappa, pronto. Precis vad jag är sugen på :pPPpp

Varsågod för rant om aktivering! Annat som händer nu: promenadproffs 2.0 är öppen för anmälan fram till torsdag, jag har minikurs i passivitet på boon och även en prova på-agility på brukshundklubben på söndag. Mycket, men kul!

Hoppas att du haft en bra april och får en ännu bättre maj! HAJ! (yes jag rimmade!)

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.