BOKRECENSION: hunden som skäms

Håll i hatten bokmalen har läst igen! En hundbok till och med och vad vore jag för skitperson om jag hade en kategori för recensioner av hundböcker om jag inte då och då fyllde på den VA?!

”Hunden som skäms” av Per Jensen, har lästs om under vintern. Och här kommer en rapport!

En sak som slog mig direkt är… och håll i er nu alla rekosar för nu kan det bli att jag råkar trampa pyttelite på en tå. Jag har tänkt mycket på att vi som jobbar med positiv hundträning, där klickerfilosofin är i fokus, glömmer bort att hunden inte är som vilket djur som helst. Eller, det känns så ibland när jag ser diskussioner online och lyssnar in. Att det lite beskrivs som att du lika gärna kunde tränat en höna.

Och JA inlärning funkar absolut på samma sätt oavsett art. Det är inte det jag menar. Jag menar att känslan av att det inte finns utrymme för annat än inlärning när man snackar hund i dessa kretsar är lite störig.

Var inne på detta lite när jag skrev om lärdomar jag fått av Gun, men nu tog det alltså ännu mer fart. Jag fick, så att säga, vatten på min lelle kvarn.

Boken tar upp flera olika myter kring hundar och hur de fungerar och lyfter forskning som gjorts i samband med detta. Extremt kul och intressant! Gillar kapitelindelningen med, det gör det lätt att hitta och välja att läsa något specifikt om man är sugen på det!

Hundar litar också på oss mer än vi kan tro. Jag skämdes nästan ibland över hur mycket jag (nog) underskattar Gun och andra hundars tillit till oss. Visst är det individuellt, men inte SÅ individuellt.

Hundar alltså, vi förtjänar dem knappt. Faktiskt. LÄS BOKEN, säger jag bara! Helt underbart faktiskt. Hela min hjärna ba 🤯😍😱

Jag läser som en idiot just nu. Alltså mycket, då. Har läst 9 böcker hittills i år och så mycket har jag nog inte läst sedan sommarloven i mellanstadiet.

Topp 3 tips för att läsa, trots att man egentligen inte Har Tid™️

Alltså obs menar nu inte dig som inte är en *lÄsPeRsoN* utan menar om du ÄR en sån som vill och brukar läsa men kommit av dig. Vad oängslig jag är nu för tiden :))) Jaja here goes:

Tips #1: läs istället för att skrolla. Förslagsvis läser du en pocket och inte en tegelsten MEN ja. Jag såg min skärmtid på telebobo här om veckan. Vidrigt!!! Fick panne. Bestämde mig för att åtminstone ta upp boken under ETT av de skroll-tillfällena jag bevisligen hade då och då. Trots att jag tror att jag inte joxar m mobilen så mkt så har jag ju gjort det. Så vid ett av de tillfällena per dag: fram med boken istället.

Har fungerat förvånansvärt bra! Ofta tror jag att jag ”bara ska kolla nåt snabbt” när jag tar upp telefonen. Klipp till: har suttit och glott på valar i reels i en halvtimme :))

Missförstå mig rätt: jag glor fortfarande på val-reels. Bara inte fullt lika ofta. Ibland läser jag lite.

Tips #2: förlika dig med att du inte kommer att kunna läsa 300 sidor i stöten. En är ok. Två är kul. Fler, samtidigt som du bor ihop med en miniperson som dessutom är vaken och sysslar m nåt superspännande projekt som gör honom misstänk tyst: köp en trisslott.

Tips #3: läs bara bra böcker. HAH! Vilket life hack va. Har påbörjat kanske 12 (??) böcker i år. Läst ut nio. En dålig bok förtjänar inte att bli läst. Såklart olika vad man tycker är en Bra Bok™️ såklart. Men känns det som ett straff att läsa den: lägg den långt långt bort eller ge bort den till nån du tycker är jobbig 🙂

Oki doki det var några tips! Men framför allt: hunden som skäms. Kanonbok! Rekommenderar!

Ha det gött så hörs vi snart igen! Puss!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.