5 ORD MAN KAN SÄGA ISTÄLLET FÖR NEJ

Ehm, ja. Så den här mamman känner väl att hon är lite väl tjatig för tillfället. Både på barnet och valpen…

Det är lätt för mig att hamna i en sån tjatig trökmorsa-roll. Och såhär: ordet nej i sig är så jäkla omdebatterat inom hundbranschen så jag tänker inte ens fördjupa mig i det just nu. Men, jag känner själv att det är tråkigt att säga NEJ så jävla ofta liksom. Så det är en anledning. Att det liksom är hela tiden och till slut bara brus.

”Nej, inte äta stearinljus.”

”Nej, inte bita kopplet.”

”Nej, inte dra iväg utan mig.”

Ja, alla handlar om barnet. Heheheh. Men det smittar ju av sig.

belöningsbaserad hundträning

Åter till hunden. En annan anledning till att jag tycker det är trist är att det inte nödvändigtvis betyder så jäkla mycket för henne. Alltså, om man använder det till allt. Och oftast går det ju faktiskt att säga något annat. Det blir till och med bättre och tydligare. Så, här är 5 saker man kan säga istället. (OBS Gun kan typ ett av dessa kommandon men ändå, you get the drill)

STANNA

Som i STOPP. Frys i rörelsen. Träna in detta hemma, svinkul träning! Med tidigare hundar har jag kastat en leksak över huvudet på hunden några gånger och lekt. Sen har jag låtsatskastat och när hunden ba ”WHAT VAR ÄR MIN BOLL” så står den ju helt still. Då säger jag YES och kastar igen! Enkelt.

Kommando lägger jag lite senare, säger helt enkelt ”stopp” i samma sekund som hunden stannar upp.

HIT

belöningsbaserad hundträning
”Hit!”

Inkallning, med andra ord. Som jag personligen vill ska betyda ”släpp allt du håller på med och kom till mig för här är det party”. Dessutom är det väldigt roligt att träna på!

LOSS

”Spotta ut det där”

Såhär lärde jag Bulten för många år sedan. Saknar honom massor.

SITT eller LIGG

Kanon om din hund kan detta! Repetera kunskaperna och påminn om att det är jättekul att lyssna på det innan promenaden eller precis innan du ska koppla loss hunden.

belöningsbaserad hundträning
”Ligg”

YES

Ja, till och med JA kan man säga istället för nej. Tänk skvallerträning.


Så, det var några snabba tips! Hoppas att det kan hjälpa någon som kanske också känner sig lite tjatig hehe

Hörs imorgon! Då blir det video!

2 Comments

 1. Elva 22 januari, 2019 at 11:34

  Já man använder ju ”nej” ganska mycket, då vill jag ju att min hund ska sluta med vad han nu än håller på med, kort och snabbt. Men visst kan det bli tjatigt. Kommer ihåg en film där familjen har en hund, är det inte ” titta han snackar 2” eller något sådant? Hunden tror att han heter ”Nej”. Och visst kan man använda ord och korta fraser som är mer kon kreta, även för hunden . Jag brukar säga ” vänta ” när jag vill att hunden saktar ner. Det betyder ju inte stanna och det betyder inte heller kom utan helt enkelt bara sakta ner. Jag tror också att det ofta är bra att hunden vet vad vi egentligen vill. Intressant det där

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 22 januari, 2019 at 19:19

   Visst är det spännande! Det är ju som att människospråk och hundspråk krockar lite – vi menar ”avbryt” kanske, men frågan är om hunden alltid fattar… Många gånger tror jag vi bara hamnar i en massa nejande av ren slentrian. I alla fall de flesta hundägare jag tränar (och jag själv med såklart)! Vänta är ett jättebra kommando tycker jag, fast jag använder ”sakta”:)

   Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.