TROTSÅLDER HOS VALPEN?

Valpen är nu lite över 6 månader och har börjat med lite olika, mer eller mindre frustrerande, beteenden. Till exempel att stå och stirra på mig istället för att springa hit när jag kallar på henne. Detta brukar man kalla trots och det är ju rätt vanligt i denna ålder.

valp trotsålder

Även barnet har plötsligt ”glömt” att man inte får hoppa i soffan, springa när man äter och slå på mamma. Så det är ju samma där – folk snackar trotsålder. Men jag tänker ju att det är uttryck för något annat. Nu är jag inget föräldraproffs så tänker inte försöka förklara detta så himla mycket. Men tänker i alla fall att barnet gör så av andra anledningar än för att jävlas. Och att jag får hitta andra sätt att lösa behoven han ger uttryck för. Kanske uppmärksamhet eller självständighet. Får testa mig fram där.

valp trotsålder
Klappa fint minns han.

Men hundar känner jag mig mer haj på. Och där tänker jag att ja, hon behöver väl något då. Hon gör inte som hon gör för att jävlas. Hon har kanske ett större behov av självständighet. Eller så har jag halkat efter i hennes utveckling på något vis. Men hon gör inte så för att jävlas, hundar har liksom inte den ”funktionen”.

valp trotsålder

Sen tycker jag att det är extremt frustrerande med folk som förklarar sånt här, för det hjälper ungefär noll procent när man håller på att flippa. Alltså, när man typ redan har slitit håret och bara ”Gud, detta trots” och någon svarar ”well, trots finns inte såatteh :))”. Då blir jag fan trött.

Men, jag tänker ändå såhär – nej, trots kanske inte ”finns”, men den kan kännas. Okej? Det känns ju svinjobbigt när saker hunden eller barnet KAN helt plötsligt inte händer längre. Så här kommer några tips:

 • Beteenden som jag upplever irriterande är uttryck för något annat. Jag får testa mig fram till vad behovet bakom är. Ex:
 • Om det är självständighet som behövs så kan jag göra nosarbete så som sök, spår eller uppletande. Nosework och sånt. Det är hundar bättre på än människor och då kan det behovet av självständighet fyllas lite.
 • Långlina på. Alltså mer frihet men ingen risk för rymningar.

Fattar du hur jag menar? Istället för att flippa på att Gun inte vill komma tillbaka så får jag se varför hon inte vill det. Ibland är det så enkelt som att vi inte har tränat tillräckligt. Ibland är det ett uttryck för något annat. Då får man försöka fixa det.

3 Comments

 1. Marika Andersson 27 april, 2019 at 14:56

  Klocka ord ?

  Reply
  1. Marika Andersson 27 april, 2019 at 14:57

   …värre med min stavning… ??
   ”Kloka ord” ?

   Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.