SPÅRHUNDEN: recension

Inki & Roland Sjösten
1993
Naturia förlag

spårhunden bok

Jag läste ”Spårhunden” förra veckan. Jag är intresserad av spår i allmänhet, som aktivering och som tävlingsgren. Denna bok handlade om det sistnämnda. Nu hade jag en upplaga från -93 så jag vet inte hur mycket som är uppdaterat men det var själva tänket jag var ute efter. 

För det är ju så att hunderiet alltid är i utveckling. Det är otroligt spännande men ibland kan jag känna att jag vill ha bättre koll på förr. När det inte var lika teoretisk, inte ens i böckerna. Det fanns inte så många. Jäklar vad hundböcker det kommer nu jämfört med tio år sedan ens? Ja ja, jag ville alltså läsa något från den tiden. 

spårhunden bok inki roland sjosten

Boken är pedagogisk, både i bild och text. Fokus ligger mycket på informationen om vad spår är och hur man faktiskt tränar det. Men en ganska stor del handlar också om att inte jämföra sig med andra, om att se sin hund som individ. Och det tycker jag var trevligt att läsa! Det finns ju tusen sätt att lära in saker på, både bra och dåliga såklart, och denna bok gav lite olika alternativ på lösningar. 

spårhunden bok

Det här var otroligt kul att läsa!? Inte för att det är goda råd men just för att man aldrig skulle läsa något sådant idag. Att ”en godbit aldrig kan ersätta ett välmenat beröm av vänliga ord och smeksamma klappar”. Tror inte många hundtränare (särskilt de som tävlar) håller med om detta idag. Och jag själv har hittills mött få hundar som väljer beröm och kel över en boll eller köttbullar. 

Jag tyckte att boken gav en hel del bra perspektiv och tips. Jag kommer förmodligen göra mycket annorlunda men känner att jag ändå gillade många av tankarna i grunden! Tror att det kan vara en bra bok att ha att bläddra i när man stöter på problem i träningen! 

spårhunden sjösten

Positivt

Tydliga bilder
Pedagogisk text
Lättläst och lätt att förstå vad exakt man ska göra
Tydliga lösningar och alternativ för olika saker
Att boken tog upp att man ska ta sin tid och se sin hund som individ var också riktigt trevligt att läsa

Negativt

Lite väl gammalmodigt tänk (OBS dock på min gamla upplaga)
För mig som är total nörd är det lätt att ”sålla” bland tipsen, men jag tror det är svårare för en nybörjare inom hunderiet. Jag tyckte inte att man kunde ta tipsen rakt av utan att en hög grad kritik och ifrågasättande krävdes av läsaren. 

Mitt betyg: 3/5

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.