ALLA HUNDAR VILL SPÅRA – recension

Alla hundar vill spåra

Ulla Barvefjord
Foto: Jerker Jansson

Prisma, 2007

Alla hundar vill spåra är en bok för nybörjare som är intresserade av spår. Författaren menar att alla hundar både kan och vill spåra.

Och jag är beredd att hålla med henne! I boken varvar hon små historier om hundar som avslöjat otrogna karlar, med steg för steg-listor om hur man lägger sina första spår.

Boken handlar om personspår, vilket är den form jag föredrar och intresseras av.

alla hundar vill spåra ulla barvefjord

TEORI

I början av boken är det främst teori och olika fenomen inom spårarbete som avhandlas. En del handlar om att läsa hundspråk, både i allmänhet men också om ens egna hunds språk.

En av mina favorit-delar i bokens teori-del är ordlistan! Så himla gött! Jag minns när jag var helt färsk på all hundträning och det var tusen gånger som jag undrade vad fasen ett ord betydde. Tycker det var så skönt med denna bok, att den faktiskt listade upp orden så.

I denna första teori-del kommer också ett litet utspel (?) om att sele är jättedåligt att ha i vardagen. Detta gjorde mig väldigt förbryllad. Med tanke på vad vi vet om hundars hals och nacke så borde det sele snarare förespråkas. Och om man själv inte gillar att ha sele i vardagen på sin hund (jag är själv tyvärr en av dem som tycker att det är för krångligt…) så behöver man ju inte köpa ett. Men är skillnad på vad man använder själv och vad man förespråkar i en bok… Tyckte det kändes mossigt.

alla hundar vill spåra ulla barvefjord

Ett uppslag handlade även om vad lagen säger, om koppeltvång och allemansrätten. Det var riktigt bra!

BÖRJA SPÅRA

Sen är det dags att påbörja själva spårandet! Här är det tydliga texter om hur man börjar och vad man ska tänka på. Kändes enkelt att ta till sig och väldigt konkret.

Vikten av planering påtalas också, vilket gjorde mig glad. Att föra loggbok är något jag tycker man kan göra inom allt med hunden så det var trevlig läsning, det med.

Mot slutet lyfts vikten vad god fysisk hälsa. Och här blev jag riktigt glad! Att författaren lade vikt vid att hunden hålls i trim, såväl viktmässigt som med klor. Ser ofta hundar vars förare tycker att de ska kunna spåra 500 meter eller börja cykla, men som knappt kan gå för de har så dålig kondition. Gillade verkligen att boken tog upp detta!

alla hundar vill spåra ulla barvefjord

ALLA HUNDAR KAN SPÅRA

Ja, det kan de. Och förmodligen VILL de också – men där är vi som förare viktiga. Och jag tycker att denna bok, allt som allt, ger en handfast vägledning i hur man gör!

Här finns mer information. http://www.norstedts.se/bocker/110788-alla-hundar-vill-spara

Fördelar:

  • Enkel och lättillgänglig
  • Teori-delen var intressant och lyfte vettiga delar

Nackdelar:

  • Något föråldrat tänk
  • Många egna åsikter som inte var tydliga med att de just var det. Lätt för mig att särskilja, men förmodligen inte för alla. Hade uppskattat mer tydlighet där!

Betyg: 4/5


Har du läst boken? Vad tyckte du? Dela med dig i kommentarerna!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.