SAMARBETE PÅ PROMENADEN – för vem?

En hund som samarbetar är ju kul, såklart. Som söker kontakt, som svarar på dina signaler och som håller sig nära. Det är ju då de härligaste promenaderna händer!

Men hur får man hunden att vilja samarbeta då?

Många gånger skriks det genast ”belöningar!” men jag håller faktiskt inte med. Inte alltid. Och speciellt inte om matte står och lockar och pockar och jobbar men det ändå inte ger något svar från hunden. Då blir det ju en muta, inte en belöning.

Och det är en viktig skillnad. För att en belöning ska vara en belöning så behöver den betyda: nu gjorde du något jag gillar, här har du lön för det.

Inte: jag vill att du ska göra nåt bra, titta titta vad du kan få!

Varför det är viktigt? Jo för att en belöning (till skillnad från en muta) får ett beteende att upprepa sig. Till exempel kontakt. Om du belönar kontakt så kommer du förmodligen få fler kontakttillfällen med hunden.

Om du försöker muta dig till kontakt lär hunden snabbt sticka iväg in i sin egen värld igen. Det har du säkert märkt själv…

För, hur ser det ut från hundens vinkel?

Alt.1: jag tar kontakt, då säger matte ”bra” och jag får något gött.
Kontakten blir belönad.
Alt.2: jag står och nosar och bryr mig noll om matte, då drar hon fram en köttbulle och gör pussljud. Tackar tackar.
Beteendet *stå och nosa och strunta i matte* blir belönat.

Du får mer av det du belönar. Vill du ha mer kontakt – belöna det. Försök inte tigga dig fram till hunden.

Vi människor är så sjuuuukt samarbetsvilliga. Har du någon gång gjort ett grupparbete i skolan eller så? Och så hamnar du med nån riktigt engagerad, alltså superduper-PÅ person (ja det kan ha varit min roll några gånger shh nu). Hur mycket känner du själv att du behöver steppa upp och engagera dig då?

Inte så mycket va? Jag vill inbilla mig att hundar faktiskt kan funka på samma vis, till viss del. Om vi är superduperPÅ så känner de inte själva att de behöver vara det. Om vi drar i dem vill de streta emot. Om vi försöker putta dem blir de tyngre. Om vi håller emot vill de fram. Och så vidare.

Så slappna av, för 17. Var lite svårflörtad. Och träna in de beteenden du vill ha på promenaden någonstans där ni har läge att lyckas. Vill du veta hur så kom på min föreläsning, vettja! Heter just Samarbete på Promenaden och ger dig en massa goa tips om hur du kan *trumvirvel* få din hund att samarbeta på promenaden! Enkla små grejer du kan införa för att få trevligare rundor med hunden alltså. Välkommen!

Vi hörs igen om en vecka! Hoppas du får soligt väder!

Lilly

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.