ÖVERSLAGSBITANDE I HÄNDERNA

Om hunden biter i händerna när den är extra busig, taggad eller överstimulerad är det lätt att bli lite rolig. Men då vill jag säga: det är inte farligt. Det har inget med aggression att göra. Alltså det bitandet jag ska prata om nu: överslagsbitandet. Vissa hundar skäller när det blir för mycket, en annan gäspar, en tredje jagar svansen. Ofta på grund av överslag eller överstimulans.

hund tar i hand biter händerna

Min Frasse har golden retriever i sig och den typen av hund har väldigt lätt att ”ta i hand” och det är inte konstigt alls att de gör det. Sen är det inte så trevligt och det är en annan femma! Min poäng är i alla fall att man inte behöver få panik för att ens labbe-unghund tar ens hand i munnen i en stimmig situation!

I detta blogginlägg tänker jag berätta om tre olika strategier jag använt för att minska detta hos Frasse (och på andra hundar som tränat för mig) samt hur jag gjort specifikt i Frasses svåraste situation. Nu kör vi!

hund som biter i händerna

Hund som biter i händerna: tre strategier

Armarna i kors

Från start (Frasse har bott hos mig sen juni) har vi övat på att armarna i kors = tassarna i backen. För han hoppade så himla mycket också! Hoppas + bita :))) Mysig hund va :))) Jag la armarna i kors och vände mig tills han hade tassarna i backen (och slutade bita mig) – då tog jag ner armarna. Upprepade när det behövdes! Förklarar det lite längre ner med. Den största belöningen för honom är nämligen uppmärksamhet och kel, så det är det han får OM han inte hoppar och bits. Och det är svårt att hoppa och bitas med alla tassar i marken, helt enkelt. Eller ja bita kan han väl ändå rent tekniskt, men han glömde nog bort det så det kom på köpet.

Annat kommando/sitt

När hunden börjar hålla på – säg nåt den kan! Nu kan Frasse bara ”sitt”, men det kan han å andra sidan väldigt bra. Så då säger jag det. Klart!

överslag hund biter händer

Bitkudde/kamptrasa

Helst INNAN han går på mina händer – tar jag fram något annat att bita i. Man ser ju oftast på hunden när det är på g och då kan man presentera grejen. En kamptrasa eller boll eller vad som!

Bonusstrategi:

Enklaste (och ev bästa?) jävla grejen att göra är att INNAN hunden börjar bitas så slänger man en näve käk på marken. Då associerar de situationen som triggar med att få käka istället för konflikt. Bra grej! Tyvärr 0 effektivt med Frasse eftersom han inte bryr sig om mat särskilt mycket.

Viktigt med tajming bara – mat INNAN hunden börjat. Annars blir det ju *bita i matte* = belöning.

OBS (och ett exempel på hur vi gjort som inte nödvändigtvis är rätt)

Och som alltid går det liksom inte att träna helt isolerat eller enbart under de tillfällen där hunden är som mest uppvarvad eller benägen att bita. Gå gärna till botten med vilket känsloläge som triggar hunden till beteendet och försök bemöta det först. Som med Frasse, där händer det oftast när han har varit stilla (typ suttit uppbunden) och är övertaggad på att få gå igen. Då kan jag med ganska enkla medel lösa problemet till stor del genom att undvika situationen. Han kommer att växa ur det.

överslag hund biter händer

Så som jag tränat när jag ändå pallat det är i situationen: uppbunden Frasse som ska kopplas loss. Då går jag fram, säger sitt. Så länge han fortsätter sitta (och inte håller på med munnen) så fortsätter processen (dvs jag ska hela vägen fram, koppla loss kopplet, binda loss det från trädet och koppla tillbaka i selen igen). Om han reser sig eller går på med munnen så lägger jag armarna i kors, vänder mig om. Om han fortsätter då så går jag iväg ett par steg tills han satt sig igen. Om han sätter sig direkt (vilket han fattade efter typ en sekund) så fortsätter proceduren. Detta kan kännas lite tjatigt men jag gjorde det 3-4 gånger och sen dess har han varken hoppat eller bitit efter mig när jag gått fram i de situationerna.

Att lära hunden genom att den får tänka själv tycker jag dessutom är betydligt mer effektivt än att jag står en cm bredvid och säger sitt/nej/inte hoppa 73739 gånger. Så detta har jag även gjort när han försökt smita ut genom dörrar eller i bilen för att få honom att bli kvar efter att luckan öppnats.

Sveriges mest fotegenique hundfluencer säger tack och hej för idag! Hoppas ni gillade inlägget, tryck gärna på hjärtat i så fall! Hej!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.