MÅSTE JAG HA MÅNGA HUNDAR

Ingen måste nästan någonting, förstås. Men det finns en förväntan, några förväntningar, på hundinstruktörer så som mig själv. Typ att man ska ha många hundar. Jag blir stressad. Och jag tror jag höll fast vid Frasse längre än vad som var rimligt just för att det finns en bild av att man ska ha fler än en hund som yrkesverksam i hundbranschen. Och jag fattar grejen. Men jag blir också irriterad.

Det blir nästan en tävling. ”Hen har 20 hundar” och så räcker det som merit. Va? Hur har hundarna det? Trivs alla ens? Trivs personen med det livet? På sista frågan antar jag att hen gör det men för mig har aldrig målet varit att samla en massa hundar. Och visst, det finns säkert massa upplägg med många, många hundar som är toppen. Men jag kan inte tänka mig nåt värre än att bo i en kennel typ – inte för att det är fel, utan för att det inte är för mig. Jag vill liksom helst inte ha det smutsigt eller att det luktar hund hemma. Men vi är alla olika såklart och inget är bättre eller sämre så länge alla mår bra. Det är liksom min ståndpunkt, alltid: har alla det bra? Jag skiter i hur upplägget ser ut, ärligt. Så länge alla har det bra.

Men folk har frågat mig rakt ut: ”varför har du bara en hund?”

Varför ska jag ha fler? De flesta har väl ”bara” en hund och det räcker gott och väl. Okej, jag erkänner att jag gärna har 2-3 hundar egentligen MEN inte bara för att ha dem. Jag vill ju att alla ska ha det gött. Och hunden som redan bor här måste det tas mest hänsyn till. Och sen oss människor. SEN kan vi snacka om att ta in en till hund. (Här måste jag också säga att även om det är mitt jobb att greja med hundar så har jag ju ett vanligt liv också, hunden ska liksom bo hos mig. Inte vara en accessoar i mitt företag)

Innan Frasse letade jag hund i säkert 2-3 år. Jag ville inte chansa, jag ville hitta nån som passar perfekt. Jag hade en tydlig lista med egenskaper och förutsättningar som behövde bli mötta. Är mötta ett ord? Skit samma. Det blev ju inte så. Jag kastade mig ut när de ringde från veterinärkliniken. Så ska jag inte göra igen. Jag ångrar (nog) inte att jag försökte, att jag gav honom 1,5 år till och en riktig chans, men stort tvek på att jag skulle göra om det med tanke på hur det gick och hur många små små bitar mitt hjärta fortfarande är i.

Och nu är inte rätt tid. Tyvärr, tycker speciellt min son som bestämt sig för att tax är det gulligaste som finns (se höjdpunkten ”taxkampanj” på min instagram). För det första är jag inte över F, jag sörjer fortfarande och önskar att det hade kunnat vara annorlunda. Men jag måste också omvärdera min lista och så tar det säkert ett bra tag innan jag vågar leta aktivt igen.

Jag försöker att inte vara för arg och besviken på mig själv över F, både att jag inte klarade att fixa honom, och att jag lät det ta sådan tid att fatta ett beslut. Att jag offrade så mycket för att han skulle leva. Jag tror inte ni fattar, eller klart ni inte gör för jag kan inte berätta om allt här helt öppet. Men det är helt galet. Jag har förstört så mycket för mig själv, till stor del för att jag varit rädd för andras blick på mig. Jag har varit så rädd att bli dömd.

Men vet ni? Dömd blir man ändå.
”Har du bara en hund?”
”Varför är inte din hund med dig överallt”
Listan är lång – allt ifrån vad jag äter till vad jag har på mig till vad jag väljer att prata om.

Gud vad spretigt detta blev. Men jag försöker att inte tänka för mycket på vad jag skriver. Jag tror de som vill misstolka kommer att göra det ändå, så det är ingen idé att jag har 100 utkast jag inte vågar publicera. Jag försöker verkligen bli en lite mindre livrädd person. Heja gärna på mig!

16 Comments

 1. Sandra 16 januari, 2024 at 12:15

  Åh jag känner igen mig i en del av dina tankar, så svåra beslut.

  Jag hade en hund, jag ville ha en till. Det var mycket jobbigare än vad jag trott. Jag kände mig låst, jag tyckte inte jag kunde ge hundarna så mycket som jag ville.
  Hund nummer ett fick en skada, och jag la otroligt mycket tid och kraft på rehab, innan han fick somna in alldeles för ung för en månad sedan.
  Nu har jag återigen bara en hund, och är absolut inte redo för en ny hund. Vill jag ens ha en hund till? Är det taskigt mot hund nummer två att vara ensamhund, när hon aldrig varit det innan. Fast matte kanske är gladare med bara en hund?

  Så mycket tankar. Hur vet man?

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 18 januari, 2024 at 09:29

   Åh 😭
   Ja men det ÄR ju en omställning. Tror att det kan vara lätt, men för de flesta är det nog inte det. Och det dåliga samvetet kan ju äta upp en även som enhundsägare. Tycker som sagt normen är så skev, alla hundar vill verkligen inte bo med en annan hund. Och alla människor trivs inte med det heller! Tror inte det är taskigt att låta en hund bo med bara människor, det är ju det vanligaste. Och man kan ju se till att de har lekkamrater ändå. Det viktigaste är att du mår bra. Jag vet att det finns folk i hundvärlden som inte håller med om det, men jag är ganska säker på att inget blir bättre av att man gör våld på sig själv för någon annans skull. Oavsett art. Vi måste ta hand om oss själva. Då kan vi ta hand om andra sen med (om vi vill) 💕
   Tror också att man aldrig kan veta 100%, folk som verkar övertygade och vägrar ha wiggle room i sina tankar är nog inte de man ska lyssna på… Och livet förändras. Om 5 år kanske vi båda tänker helt annorlunda än nu. Och det är nåt bra!
   Lyssna inåt 💕 Kram!!!!!

   Reply
 2. Hanna och Harry 16 januari, 2024 at 12:42

  Hejar på dig!

  Reply
 3. Paula Gran 16 januari, 2024 at 12:54

  ❤️

  Reply
 4. Emelie 16 januari, 2024 at 13:07

  Heja dig! Försöker också träna på att inte va så livrädd jämt. I mitt fall skickar jag sms och mejl på studs utan att övertänka men det är nog så jobbigt 😅 du är så klok Lilly och du gör det som känns bäst för dig. Hoppas att när tiden är rätt dyker den där hunden med stort H upp till dig ❤️

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 18 januari, 2024 at 09:24

   sjukt att det ska vara så svårt haha! försöker tänka att om [insert valfri manlig hundtränare med plattform] kan sticka ut hakan så kan nog jag med hehehehe
   kram 💕

   Reply
 5. Freja 16 januari, 2024 at 13:37

  Hejja bästa Lilly! Jag förstår att ditt 💔 är i tusen bitar. ❤️❤️❤️ Jag har ibland tänkt att tänk om jag är dum mot min hund för att hon är ensamhund i hushållet. Men jag skulle inte ha råded en hund till eller ork. Sen kommer jag på att det är människor hon älskar och inte andra hundar. 🙃 Och hon har flera människor som gillar henne! Helst vill hon sitta i mitten och att alla ska klappa samtidigt 😂

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 18 januari, 2024 at 09:23

   haha åh känner igen!!!! så lätt att glömma att titta på den hund man -faktiskt- har framför sig. hoppas hon får sitta i en människoklappsböghög snart 💕 hehe

   Reply
 6. Susanne keier 16 januari, 2024 at 15:49

  Min Dogge är 8 år och folk börjar fråga om jag inte ska skaffa en hund till och självklart börjar jag att fundera men vi har haft fullt upp med att få vårt liv att funka ( hund med mycket åsikter och vaksamhet i sig ) nu när vi äntligen har landat i något bra så …. Men åh en liten kompis vore inte det kul …. Nej jag tror inte det och har blivit mycket bättre på att säga det också
  Stå på dig annars gör någon annan det
  Kram till dig du är en skön person

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 18 januari, 2024 at 09:22

   Så konstig sak att ha en åsikt om – hur många hundar någon annan ska ha! Det vet ju var och en bäst själv, tänker man. Men ja, folk har väl åsikter om allt hehe
   tack och kram 💕

   Reply
 7. Lisa 16 januari, 2024 at 20:16

  Heja bästa Lilly! 🥰

  Reply
 8. Ulrika 16 januari, 2024 at 22:06

  Heja dig Lilly! Jag uppskattar alltid dina inlägg skitmycket! Du gör mig snällare mot mig själv som hundägare med ibland alldeles för mycket press på mig själv. Tack.

  Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.