JULENS FAROR FÖR HUNDEN

Ho ho ho! Nu e d jul! Va kul! Men inte alltid för hunden! Dags att snacka vad som kan skita sig om man planerar ta med hunden på julfirandet:

MATEN

Deg

Akta när du bakar, deg är okul för hundars magar. Och på tal om lussebullar (är väl det man bakar mest va?) – russin är också skräp. I alla fall om det blir många.

Salt/fett/socker

Ja, allt som är gott. Göm julskinkan och håll hundar som är i bordshöjd (Frasseeee….) borta från julbordet helt. Jag kommer ha Frasse i ett annat rum för jag orkar liksom inte tRäNa hUnD när jag vill möla julmat. Det är okej att göra det enkelt för sig, mer än okej till och med. Ibland är det trevligare än att hålla PÅ.

Julgodis är också skit, men det vet ni redan. Choklad är dödligt, och omslagspapper i metall/plast är inte kanon nere i tarmen liksom. Ha med sparris om det skulle vara så att din hund får i sig nåt vasst, då lindar sparrisen in sig i det och det skadar förhoppningsvis inte magen.

Dåligt placerade lussebullar

GREJERNA

Granen

Om man har en hund som heter Frasse, vars favoritmat är:
– Papp och kartong
– Träd/pinnar
– Hundmat

Så är granen, särskilt om det hänger roliga bollar och leksaker i den, inte en så himla safe grej. Även här kan man helt enkelt skärma av så hunden inte kommer åt. Eller så hänger man sakerna så hunden inte når. Eller så tränar man på det. Och förankrar granen så den inte välter.

Det finns alternativ. Men det kan i alla fall vara bra att tänka på, för det är inte alla hundar som tycker det är självklart att man inte får leka med granen och dess innehåll!

Gun, sveriges allvarligaste hund, tycker att det är trams att ens behöva anpassa efter korkade stora lufshundar som inte fattar sitt eget bästa. Eller projicerar jag nu?

Paket

Som sagt, Frasse älskar kartonger. Tror han kommer vilja äta paketen… Men även hundar som Gun, som ”bara” älskar mat och ben och sånt, får man tänka lite på. Lägg inga hundgodispaket eller inslagna grisöron under granen om ni inte är där. Onödig risk, tycker jag.

Blommor

Finns massa blommor som är giftiga för hundar men jag har aldrig haft hyacinter på golvet ändå så inte märkt problemet. Men det kan vara bra att veta! Att OM man har en hund som gillar att äta blomjord så är julen extra dum att göra det på.

SITUATIONERNA

Hos släktingar och vänner

Om du har ett yrväder (Frasse) eller en hund som inte gillar folk (Gun) eller kanske bara en hund som inte gillar när det är massa stoj och folk och barn exakt överallt – lämna hemma om du kan. Om hunden inte tycker det är mysigt och avslappnat så är det bara skönt för den att vara hemma. Även om andra tycker det ”är synd om hunden som inte får vara med”. Det är mer synd om hunden som ligger och flämtar av stress under soffbordet, som jag oftare ser när hundar är med.

Om du ska ha med hunden, jag måste det i jul faktiskt, så ha med grejer som luktar hemma, se till att kunna gå ut och gå LUGNT med hunden så den får koppla av. Jag säger det igen: detta är inte tillfället att ha ”aktiverande” promenader för att trötta ut hunden. Tvärtom. De flesta blir fan överstimulerade av all rörelse och behöver få nosa och springa av sig. Inte tänka och behöva sortera intryck på promenaden med. Snälla – låt hunden få nosa ifred.

Med släktingar och vänner på besök

Detta händer också. Förbered lugna platser som hunden kan gå undan till och om barn kommer, informera dem och deras föräldrar om era regler. Har du inga? Okej du kan sno mina.

  • När hunden sover ger vi fan i den
  • När hunden äter ger vi fan i den
  • Vill du att hunden ska ge fan i dig? Stå helt still som en stolpe

Och sen får man övervaka lite, beroende på hur gamla barnen är.

Och så har vi gubbarna. Som inte kan låta bli att störa hunden (mer än barnen) för att ”alla hundar äääälskar mig” (nej det gör de inte, Bertil*). De distraherar man! Ge dem uppgifter! Snäääälla Gunnar* kan du inte hjälpa mig att få granen rak? Ursäkta Benny* men jag skulle så gärna få in lite ved, kan du hämta? Ni fattar. Gun får spader på gubbar som stirrar på henne (jag med lol) och de är tyvärr olydigare än treåringar så jag tycker avledning funkar bäst.

*förlåt alla som heter Bertil, Gunnar eller Benny. Ni blev exempel nu, men jag vet att #inteallaBertil, jag lovar. Men låt hunden va

Återhämtning

Som jag skrev ang när man är iväg, om att låta hunden hunda av sig på promenaden, gäller det även när man haft besök hemma. Eller det varit stimmigt överlag. Jag tänker att ju mer stimm i vardagen, desto mer avkopplande promenader. Gärna lös men om inte det går, i längre koppel och i hundens takt så mycket det går. Lägg dig inte i! Låt hunden få nosa och springa och skaka av sig alla spänningar. Det är SÅ viktigt. Aktiv vila på promenaderna och vil-vila hemma.

Julstress är ju en grej, men vi kan faktiskt försöka skona hundarna lite. Jag som träffar många osäkra, rädda eller bara brötiga hundar och unghundar, tycker fler borde sänka kraven på dem. Och låta dem slippa flänga med på julmarknader, fester och allt vad det är. Typ 1 av 10 hundar som jag ser i de sammanhangen mår bra (oavsett om ägaren säger att hunden älskar det), faktiskt. Låt dem slippa.

Och ja, en av 10 mår väl kanon. Kul om du har en sån! Då behöver du inte ta åt dig 🙂

Kul jul! Hej hå

Fyll gärna på med tips i kommentarerna och tryck gärna på hjärtat om du gillar inlägget! Puss

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.