SÅ GÖR VI PÅ NYÅR

Nyår närmar sig och det är hög tid att förbereda sig. Jag är väldigt skonad eftersom jag bor ute i skogen och bara hört fyrverkerier här en gång, men eftersom jag numera har en hund som tycker det är skitäckligt (Frasse) så kommer jag behöva göra mycket mer nu jämfört med tidigare år.

Även för en hund som inte är rädd för smällar och ljud så tycker jag det är rimligt att vara väldigt försiktig. Gun tycker inte det är några problem med skott, smällar eller nyår egentligen. Men det betyder inte att hon alltid kommer att vara det – särskilt inte om hon blir utsatt för mer än vad hon pallar. Därför är det också viktigt att hon har förutsättningar att palla, OM det skulle bli lite mycket.

Dagarna innan nyår

Veckan innan ungefär så fokuserar jag mer på berikning och motion än vanligt. Jag vill inte att hundarna blir utbrända men jag försöker få dem nöjd-trötta genom att bocka av deras behov lite mer medvetet. Både Gun och Frasse gillar att spåra, så det bokar jag in. Och lösa promenader varje dag (OBS! Inte för dig som har en skotträdd hund, där gäller långlina minst, skulle jag säga). Att få rota, söka, gräva, undersöka är också viktigt så snufflemattan, att lägga mat i olika kartonger gör vi.

Viktigt här är att det inte handlar om att det ska bli för uttröttande faktiskt, det ska tillgodose hundens behov. Svårt att förklara men det ska vara mer som korsord istället för typ att plugga? Var det begripligt? Det ska liksom inte kännas som att hunden får tänka så mycket att det kokar i hjärkontoret, då kan det ha motsatt effekt. Och motionen/att få röja runt och hunda loss i skogen kommer alltid vara viktigast här.

Så tänker jag i alla fall, som vanligt finns tusen teorier och sätt men detta har funkat för oss.

Normal min 🙂

Traditionsenlig förmiddag & hur vi gör på kvällen

På just nyårsafton blir det långlina på båda hundarna här. Vill inte chansa och ha dem lösa om det finns risk att något smäller och skrämmer dem. Speciellt inte Frasse. Så gärna dubbla koppel till och med, faktiskt.

Samma mål som innan – det ska bli mysigt och nöjdtrötta hundar. Inte utslagna. En hund som är FÖR trött kommer inte orka hantera sina känslor på samma sätt, tänker jag.

På kvällen laddar jag med kongar och ben, framför allt till tolvslaget. Hade jag haft möjlighet hade jag täckt över fönster och försökt ljudisolera mer. Men har inte hunnit det och tidigare år har jag ju bara haft Gun, och hon har aldrig brytt sig. I värsta fall får vi dra ner i källaren och sätta på musik!

Man kan också göra som Hanna och bygga en koja, så sjukt fint verkligen.

Så, sammanfattningsvis: försök täcka över ljud och ljus, håll er inne när det smäller. Motionera och aktivera hundarna men bränn inte ut dem. Och mys! Hellre mys än party, kan man tänka.

Detta är ju inte direkt riktat till er som har stora problem, då behöver man börja betydligt tidigare och kraftigare. Så:

Tips på folk som snackar bra om ljudrädsla och träning:

Milene Wallin – på instagram, i braver dogs-podden, på bloggen
Jessica Mann/Motiverade Hundar – ett blogginlägg jag läst nästan varje år!
Anastasia/På egen tass – 10 tips för att palla nyår

Glöm nu för helvete inte att skänka penga till musikhjälpen! Gör du det via denna bössan så kan du vinna träning med mig (skicka en skämdump till @laholmsbrukshundklubb på instagram) till exempel. Viktigt!!!!!!

God jul lite i förskott!!!!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.