EN LANTIS I STAN

Nä okej jag är ingen lantis egentligen. Alltså från början är jag ju uppvuxen mitt i stan. I göteborg till och med, och jag går fortfarande hos tandläkaren och har familj och vänner här. Men ja, jag flyttade till landet för typ 8 år sen (dock från Paris lol) och sen dess har jag liksom inte regelbundet befunnit mig i folksamlingar, på uteserveringar och i kollektivtrafik. Jag trivs väldigt bra med att bo mitt i spenaten och ha det tyst och lugnt omkring mig. Och min hund Gun har aldrig bott i stad, bara mitt på landet utan grannar eller trafik.

Och sen november typ har Gun och jag flängt till Göteborg stup i kvarten. Nu är vi där hela tiden! Två jäkla bönder som försöker navigera bland stressade människor, mycket romcom-kompatibelt ändå. Gun tycker det är… spännande men inte kul. Och med tanke på att jag inte är en helt unik människa med helt unika problem tänkte jag att hey, det kanske finns fler som vill ha tips!

Tips på temat hur i helvete ska min hund palla stan är den hittills bara bott mitt ute i skogen :)) Nu kör vi!

Ber om ursäkt på förhand för pixliga bilder. Jag har tyvärr inte mod nog att släpa med mig storkameran ut bland folk.

Promenaderna

Bilden till vänster: våra vanliga rundor
Till höger: göteborgsrundor. Plus huset jag bodde i precis efter studenten 😌 Men som synes, lite mer saker. Spårvagnar! Människor! Cyklar! Bilar! Hundar! Barn! Väskor! Kanske man inte tänker så himla mycket på när man bor i det, men det är verkligen mycket intryck. Även för min adhd-hjärna, jag blir helt bakfull i hjärnan efter en helg här.

Tänk också hur många ljud det är i detta! Lampor! Lukter!

Så, hur kan man hjälpa hunden då!? Jag har ett långt koppel, det är liksom steg 1. Älskar mitt från Birger & Co, det är 3 meter och jag använder hel eller halv längd på promenaderna. Här är länk, skriv LILLY15 för rabatt halloj! Alltså: kort när vi ska passera saker. Långt när Gun får ut och nosa och skaka av sig.

Detta tycker jag är det absolut enklaste sättet att hantera stadspromenader. Jag har lärt in dragfria promenader sen innan förstås (här kan du läsa om hur jag tränar koppel!). Och hon är van vid att kunna växla mellan två längder – helt och halvt koppel.

Det är guld värt att kunna ge sin hund minipauser för att nosa eller ta ut avstånd till läskiga grejer. Tre meter ger mycket svängrum men är inte så långt att det känns som man bär runt ett helt rep (och därmed också snurrar in sig eller är det bara jag).

Att bo i lägenhet

Vårt vanliga boende är en stuga mitt i skogen, har kor och höns som närmre grannar än folk och det vanligaste ljudet är fågelkvitter. Ibland skjuter nån jägare och ibland håller nån på med en motorsåg, men oftast är det ganska tyst.

Gun är en väldigt vaktig hund och reagerar mycket på ljud av bildörrar, dörrar överlag och ordet ”hej”. I skogen är det ganska bra, jag vill att hon ska vakta där. Men i en lägenhet där dessa ljud förekommer väldigt mycket mer frekvent blir det ju bara jobbigt.

Så, vad kan man göra då? Här är tre grejer jag experimenterar med:

💫 Motion och aktivering.

Det vill säga hur mycket sådan Gun behöver för att ha bra förutsättningar för att kunna skita i att skälla på allt. De dagar jag stresskört hit och bara rastat snabbt har varit betydligt jobbigare än de dagar jag gått en långrunda och kanske gjort lite nosövningar innan. Bara som exempel. Du får kartlägga vad din hund behöver!

Ett enkelt knep kan vara att sätta en lapp vid dörren eller på kylskåpet (eller var som helst där det passar dig du vet) där du skriver typ såhär:

Alltså så kan du lätt hålla LITE koll. Inga stora grejer alltså. Detta har jag skärmdumpat från en sida i workbooken till promenadproffs. Okej dags för tips 2:

💫 Begränsa intrycken.

I den här lägenheten där vi hänger nu finns som en korridor vid hallen. Där behöver faktiskt inte Gun vara. Enkelt löst alltså, ett kompostgaller eller en barngrind så kan hon inte höra, och således inte flippa ur över, att någon går i trappen.

💫 Tydlig viloplats.

Välj gärna även här något ställe där hunden inte behöver se och höra så mycket som den störs av. Gun gillar att ha koll så det är ändå viktigt att hon har överblick, hade inte kunnat ha ett för avskiljt ställe (men det kanske passar din hund).

Testa olika och se vad som passar!

Om hunden skäller väldigt mycket eller om du känner att dessa tips inte räcker så kan jag tipsa om motbetingning. Googla! Går i princip ut på att varje gång ett triggande ljud hörs så ska du belöna, så att hunden tänker ljud = belöning istället för ljud = hjälp måste skälla. Jag använder detta sparsamt eftersom Gun lätt hetsar upp sig mer och blir mer på alerten när jag tränar så. Men det passar vissa hundar, absolut!

Allmänna tips

Ta många hisselfies skoja

ELLER?!?

Öva in en mysig plats

Som jag var inne på med vila – men du kan ta det steget längre. Här har min klasskompis Hanna gjort en guide om filtträning, eller ”gå och lägg dig”-träning som är KANON!

Tugga maten

Jag gillar att blöta upp torrfodret och frysa in i olika former. Skrivit lite om det här innan! Ett utmärkt sätt att hjälpa en uppstissad hund eftersom tuggande och slickande har just en lugnande effekt. Snufflematta är också toppen!

Stick därifrån!

Om ni ska vara i staden längre än du tror är nice, gå ut ur den. Eller kör eller vad ni nu har för transportmedel tillgängliga. Ingen svensk stad är så stor att det inte finns lugnare områden en liten bit bort, vi är inte i NYC liksom kom igen. Låt hunden få vila från ljud och intryck några timmar.

Gå på konstiga tider

Promenadtips igen och väääl beprövat av folk med rädda hundar (hej!). Gå när inte alla andra går. Tidigt som fan på morgonen eller sent eller när det är let’s dance på TV så grannens bjäbbiga jävel inte är ute exakt samtidigt som ni.

Va hård ton jag fick!!! Kan redan höra tangentborden knappra i protest om att det visst är SYND OM GRANNENS HUND och okej ja det kanske det är men hallå det betyder inte att du behöver låta den skälla ut din hund varje gång nu går ut :)) Tagga ner, samtliga!!!! Jag med.

Ja, jag ska. Vi hörs snart igen!! Gillade du denna guiden så klicka på hjärtat, tack!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.