STOR vs. LITEN HUND

Jag har ju en stor och en liten hund igen: Gun och Frasse. Gun väger ca 8 kilo och Frasse ca 30. Ganska stor skillnad, alltså. Det finns vissa säkerhetsaspekter man måste tänka på, men det ska jag inte prata om nu. Nu: för och nackdelar med stor och liten hund! Jag har samlat in era tankar från instagram, och även skrivit in mer om det jag själv tycker. En god mix!

FÖRDELAR LITEN HUND:

Kan plockas upp om det behövs (bra vid skada till exempel)

Smidigt att ha med sig och lätt att få hundvakt

Äter mindre, fäller mindre, allt är mindre liksom

Mina egna punkter som jag sätter i topp här är:

Billigare i drift. Satan vad mycket foder det går åt helt plötsligt!

Inte så jävla mycket päls överallt dvs mindre att torka efter regniga promenader, mindre fällande och luktar inte hund överallt. Är i CHOCK över hur det ibland bokstavligen stinker här hemma, trots att jag dammsuger dagligen och moppar åtminstone två gånger i veckan. Och har fönstren öppna. Sinnes.

Små tassar = små mängder sand/grus/skit som släpas in golvet.

Och sen en sista som mest är dum men som ändå slagit mig: små bajspåsar. Det blir otEroooligt påtagligt att man bär omkring på en påse bajs nu. Innan, not so much. Det märktes liksom inte. Men efter att Frasse gjorde entré i mitt liv och jag ibland fått gå en hel skogsrunda på 8 km med en stor bajspåse i handen har jag ändå känt att jo – där är en fördel med att ha liten hund!

Nackdelar med liten hund:

Kan inte hänga med lika lätt fysiskt.

OBS att Gun fortfarande är mer fysiskt aktiv än Frasse (golden/pudel-blandning) och Bulten (rottweiler). Hon väger 8 kilo men pallar betydligt mer än många tunga hundar jag mött. Så det måste inte alltid vara så självklart. Dock ska man kanske inte köpa en 3-kiloshund med målet att den ska kunna släpa en på cykel, såklart.

Jobbigt att böja sig ner för att kunna klappa/belöna

Sen att de är ”bjäbbiga” och allmänt odrägliga som många svarade, kommer jag ta upp längre ner i detta blogginlägg!

FÖRDELAR STOR HUND:

Mysigt, mycket hund att klappa liksom

Slippa böja sig för att ge godis

Mer uthållig i skogen/cykla/vandra/åka skidor.

Mer kärlek men också mer av allt annat – kostnader, motion osv.

Tryggt

Nackdelar med stor hund:

Dyrt

Man måste orka – även under unghundstiden. Du kan lägga hur mycket tid på träning som helst men när de är typ 1 kommer de med största sannolikhet vara asjobbiga. Du måste rent fysiskt palla det.

Släpar in smuts på ett helt annat sätt än liten hund

Skaderisk och armbågs/höft-problem

Historia är relevant

Blev lite förvånad över hur många svar jag fick i stil med ”små hundar kommer undan med all skit och ägarna bara daltar med dem”. First of all: ja, det kanske stämmer i en del fall. Det ÄR mer ”okej” att en liten hund drar, för ingen skadas liksom (sen om det är sjysst mot hunden är en annan sak). Men jag saknar en liten tanke här va – den historiska.

Alltså, stora hundar har för det mesta avlats fram för att samarbeta med människan. I mycket högre utsträckning än de små raserna, som mest hängt omkring, kanske jagat lite möss liksom. En stor hund som avlats i generation efter generation för nära samarbeta med människor kommer givetvis vara lättare att träna än en liten som aldrig haft den historiska biten. Så jag tycker det är lite tramsigt och lazy att bara ”småhundar är bjäbbiga jävlar”. Sen ÄR de ju det ibland, men det är liksom inte alltid för att hundägarna bara skiter i att träna dem.

Den lättaste hund jag någonsin ägt var min rottweilerhane på 40 kilo. Han var liksom lyhörd och hade det inbyggt att lyssna på mig (eller andra) typ 8038310 gånger mer än min mops, till exempel. Så han var sjukt lättränad! Ändå är han ”värstingen” som folk imponeras av att jag haft koll på. Trams, faktiskt! Att jag lyckades få en dvärgschnauzer att gå i koppel vid tio års ålder eller en mops att ta första pris i tävlingslydnad är en enormt mycket större bedrift enligt mig!

Jag ser så många med små hundar som kämpar för att de just vill undvika att vara en sån där småhundsägare och går tusen kurser och sliter för att få ordning på sin lilla hund. Och får tips som passar typ schäfer/rottweiler. Det är inte samma, sorry. Det är väldigt sällan det går att applicera rakt av. There, I said it.

Till sist

Jag ska vara ärlig: jag föredrar stora hundar. Det är väldigt mysigt att det blir så mycket hund och ofta (obs generaliserar såklart) så känns de lugnare? Men fan vad skit de släpar in och jävlar vad de äter! Utöver unghundstiden där de provar hur snabbt man ska kasta sig ut i kopplet typ så är det min största invändning. Man ska inte ha stor hund om man inte har muskler eller budget.

Jag tycker Gun kunde varit lite större, typ 15 kilo. Det hade varit perfekt! Nu är hon liten nog för att vara lite ömtålig och det är trist, för hon pallar liksom det mesta rent fysiskt egentligen. Men är samtidigt billig i drift, hälsosam och glad i att hänga med.

Jag tror ABSOLUT man lurar sig själv om man automatiskt tror att en liten hund är lättare än en stor. Visst – de är smidigare och billigare. Men de är oftast mer svårtränade, i min erfarenhet. Och jag tror inte man heller ska skaffa en stor hund om man inte har lite styrka, för även om man har höga ambitioner så bör man kunna hålla emot om hunden får ett utfall eller rycker iväg. Frasse verkar ju vara typexemplet – mysigt med stor hund och ambition att träna honom som en schäfer, men sen när han inte är valp längre blir det för jobbigt om man inte är ung och frisk och hurtig.

Jaja, rörigt det blev. Hoppas ni fattar! Nu orkar jag inte skriva ”oftast” eller ”generellt” på ett bra tag till!!!!!! Men förhoppningsvis finns alltså höjd så jag slipper ”men jaaaaag har bara ett ben och en halv kropp men fjorton 50-kiloshundar och det går JÄTTEBra så det SÅ du har fel lilly” :))))))

Ha en fin dag lämna gärna en kommentar om du har mer att lägga på listan!!!! Som inte är taskigt obs det får man inte! Hej då!

10 Comments

 1. Michaela 1 september, 2022 at 12:32

  Just vikten på hunden var något vi tänkte en hel del på innan vi skaffade hund. Jag älskar större raser som schäfer, flatte, golden mm, men jag vete tusan om jag hade orkat hålla emot en sådan stor hund. Så det blev en mellanstor hund på 16-17kg. Stark som en oxe är hon, men även matte med kycklingvingar till armar kan hålla emot 🙂

  Reply
   1. Chamilla Persson 4 september, 2022 at 20:53

    Gun är en liten och nätt tjej. Hennes mamma Lexy vaar stor, hon var 41 cm hög och vägade 12,5-13 kg. Medan Guns pappa Guinness var ovanligt lite kille på ca 10-11 kg och 39 hög.
    Guns brödrar är stora och stöddig killar, Kenzo är 45 hög och vägen 15 kg. Så inom raser finns det också stora skillnader. Men som du säger så orkar kooikern ofattbart mycket, och deras mentalitet är inte alls som en ”liten” hund.
    Tycker också små raserna ofta är bjäbbiga, men det finns stora som också är bjäbbiga, skillnaden är bara hur det låter, hihi.
    Du är oavsett väldigt duktig med dina hundar oavsett storlek ❤️

    Reply
    1. Lilly Norfeldt 5 september, 2022 at 13:04

     ja men exakt, märks att hon är mindre än ”normalt” och kräver mer än andra i hennes storlek tror jag 🙂 Tack!

     Reply
 2. Elin 1 september, 2022 at 16:11

  Kul med det historiska perspektivet, har inte ens funderat på att det skulle kunna vara så!

  Skrattade även till gällande dvärgschnauzer i koppel. För där kämpas det en del hemma vill jag lova 🙃

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 1 september, 2022 at 18:23

   haha japp, de är roliga!!!!!! och utmanande eheheh

   Reply
 3. Emmelie 2 september, 2022 at 16:11

  Älskar själv större hundar, men med två stycken inser jag hur mycket plats de tar. Speciellt i bilen där de tar hela bagaget. All annan packning får helt enkelt knös in mellan barn och under säten…. Takbox nästa?

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 5 september, 2022 at 13:05

   ja alltså hade förträngt det haha, tur att mitt barn inte är i barnvagn så ofta längre! helt hopplöst när de tar upp hela bagaget

   Reply
 4. Teresa 8 september, 2022 at 21:29

  Så bra att du tar upp hur vi sliter med våra larmande hundar. Som förutom att avlats för att bara hänga runt människor också faktiskt avlats för att just skälla. Skönt med att min hund gillar att hänga vid mig när han är lös (positivt med aveln) jobbigt att han gärna skäller ut andra hundar speciellt stora hundar. Frasse skulle få sig en rejäl utskällning 😅 det kan jag nästan garantera.

  Reply
 5. Filippa & Balder 10 juni, 2023 at 13:23

  Efter att ha haft en i varje storlek (en chinese crested, en finsk lapphund och nu en blandis i Frasses size) kan jag bara konstatera att jag rent storleksmässigt föredrar stor hund alla dagar i veckan! Gillar känslan av att det är rejält med hund och att kunna klappa utan att böja mig ner (löjligt hur mycket jag gillar den detaljen, hahaha).

  Ser fyra stora nackdelar till utöver de du tagit upp:

  1. Det är mycket jobbigare att åka kollektivt med större hund. Såååå smidigt att kunna lyfta upp hunden i bussen och ha den i knät. Skönt för både en själv, hunden och medpassagerarna.

  2. Om man har en matglad ögontjänare till hund som gärna stjäl så har man en hund som fan når ALLT. Jag får ställa in maten i ett överskåp om jag behöver gå iväg under matlagningen för annars försvinner den MYSTISKT från skärbrädan inom loppet av tjugo sekunder… (vi ska jobba på det, har bara haft honom en vecka… :))

  3. Det går inte att slänga upp hunden i en hundcykelkorg och trampa iväg när man ska någonstans. Syrran har en liten phalene och cyklar med sin hund hela tiden, i alla väder och vilka sträckor som helst. Hunden älskar det. Jag cyklar egentligen jättemycket men med stor hund blir man begränsad där. Överväger seriöst att spara ihop till en lådcykel där både hund och ungar kan sitta!

  4. Och så detta med bil – lättare att åka bil när den mellanstora eller lilla hunden kan sitta lite varstans i bilen medan den stora måste åka i bagageluckan, aka kombi är ett måste. Vi lånar ofta bil av mina föräldrar tillika grannar (lyxigt!!!), och plötsligt kan vi inte låna sedanen utan måste ha kombin. Kräver mer planering!

  Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.