LÄR HUNDEN BACKA – 3 olika sätt

Att lära hunden backa är både kul och nyttigt. I detta inlägg (med instruktionsvideo) visar jag 3 olika sätt att lära hunden detta!

Fördelar med att lära hunden att backa:

Kan hunden backa så får den en bra uppfattning om att den har en bakdel. Många, särskilt stora hundar, har liksom inte riktigt den uppfattningen naturligt. Man kan säga att man ger hunden fyrhjulsdrift genom att göra den medveten om bakbenen!

Rent muskelmässigt är det också bra träning, för om hunden är medveten om bakdelen kan den även använda den = mer muskler. Rätt logiskt. Och muskler vill vi ju ha! Detta är kanon för alla hundar såklart, men nu när jag har valp och inte vill gå långa promenader (läs om valpar och fysträning här!) så är denna typ av träning jättebra. Dessutom en fin grund i framtida fysträning!

lär hunden backa

3 sätt att lära hunden backa

Bygg upp en ”gång” som hunden ska backa genom

Till exempel soffbordet och soffan. Beroende på hur stor eller liten hund du har får du justera höjd på grejerna. Men tanken är en korridor där hunden inte kan göra så mycket mer än att backa! Och då belönar du minsta lilla steg den tar bakåt!

Visa och locka

Om du hellre vill visa med godis så får du först lista ut var du ska locka. Om du håller godbiten för långt ner så brukar hunden vilja lägga sig ner. Och för långt upp blir det sitt. Så du får känna dig fram och hitta ett läge där hunden varken lägger sig eller sätter sig, och så trycker du försiktigt godbiten bakåt. Belöna minsta tassrörelse bakåt! Det är lättare och mer effektivt än att vilja ha ett ”helt” backande på en gång. Risken är stor att ni bara blir frustrerade då!

lär hund backa

Forma fram backandet

Att forma, eller shejpa, fram backandet är kul! Om din hund är van vid denna typ av träning så är det kul hjärngympa. Det går helt enkelt ut på att du belönar varje litet mini-steg hunden tar mot ett backande. I början kanske det bara är att röra tassarna i vilken riktning som helst, men sen belönar du mer och mer bakåtrörelser.

Detta funkar särskilt bra när hunden redan fått in rörelsen i muskelminnet, som genom de två andra sätten jag berättat om. En kombination brukar bli kanon!

Vilket sätt du än gör så är det viktigt att tänka på att hålla passen korta!

Här är veckans video där jag även visar detta! Här är den:

Följ mig gärna på youtube genom att klicka prenumerera här!

2 Comments

 1. Emma 25 oktober, 2020 at 10:16

  Hej!
  Tack för så bra träningstips!
  Jag har följt din blogg ett tag och försökt förklara för dottern på 10 år hur hon kan träna in några tricks med vår 8-månaders breton.

  Idag letade hon youtube-klipp för att lära hunden att backa. ”Mamma kom, här är en breton tror jag! Och hon som pratar säger som du brukar säga att jag ska visa först och säga backa sen! Det här kan jag ju prova!”

  Japp hon hade hittat dig och superfina Gun! Nu är ju inte Gun en breton men ganska lika ändå i färg och storlek.

  Tack för att du förklarar så bra och klokt! Det var väl mest det jag ville säga 🙂

  Mvh Emma och hunden Blossa

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 2 november, 2020 at 19:15

   Åh vad fint! Blir så himla glad ❤️ Tack snälla för din fina kommentar!

   Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.