HUR SVÅRT SKA DET VARA?

Med hundträning, alltså. Det tänker jag massor på nu! För grejen är som med alla andra områden man kan nörda in sig på: ju mer man vet, desto svårare blir det. Hundträning är inget undantag.

Det blir svårare ju mer man förstår.

Ju mer jag lär mig, ju mer jag läser och uppdaterar mina kunskaper – desto svårare får jag att faktiskt träna hund. Teorin om hundträningen sitter… Men den kan begränsa förmågan att faktiskt få det gjort! För det är så mycket som kan gå fel. Så mycket som jag kan göra fel. Jag kan bli rädd och till slut finna att jag inte gör något alls. Inte ens vågar ge svar till de som frågar – hur gör man si och så? Men det är där jag också kommer ur det.

När man vill men inte vet hur

För ja, det är skitsvårt att kommunicera med ett djur, att läsa signaler och tolka dem och hantera och förvalta allt. Men sen när allt kommer omkring så handlar inte detta om mig…

Det handlar om alla andra som VILL träna sina hundar, men inte vet hur. Som känner sig vilse, som jag gjorde när jag skaffade min första hund. Som bara greppade efter alla råd jag kunde få och provade allt – både bra och dåligt. Jag lärde mig till slut. Men jag möter fortfarande massor av hundfolk som är fast i den fasen – där man inte vet vem man ska lyssna på.

Och så här, det ger sällan de personerna något om jag går in med vetenskapliga begrepp och kluddrar. Då hjälper det mer att ge tydliga råd, att peppa till att våga försöka. Att göra det på ett trevligt och enkelt sätt. Ge verktyg!

(Givetvis jobbar jag inom de moderna och vetenskapligt belagda metoderna. Givetvis etiskt korrekta. Det är ett skit att så många råd vissa får är förkastliga ur modern hundträningssynpunkt.)

Vad är det värsta som kan hända?

Vad är det värsta som kan hända? Att hunden lär sig fel? Eller att den bara inte lär sig rätt? Att du tappar tålamodet? Att du inte når fram?

Jag kan säga att det, med största sannolikhet, kommer att hända ändå. Det händer alla, även de bästa. Herregud, man är bara människa. Men som med alla andra områden att nörda in sig i:

DU KOMMER INTE ATT BLI BÄTTRE OM DU INTE TRÄNAR.

Exempel: min första hund. Blir påmind i TimeHop varje dag om hur mycket jag gjorde fel. Alltså, det är faktiskt rätt sjukt att han kunde lära sig något alls, tänker jag när jag ser filmerna. MEN, vi tränade, jag blev bättre på att lära honom. Och det blev bra. Visst, vi skulle inte vunnit SM. Men det måste inte alltid vara målet?

Ibland är det absolut viktigaste att bara ha KUL

Träna – analysera

Lärde sig hunden fel? Vad kan du göra om till nästa gång?
Tappade du tålamodet? Kan du avbryta träningspasset tidigare nästa gång? Kan du ta en paus?
Når du inte fram? Kan du prova någon annanstans eller någon annan tid? (det gör faktiskt skillnad!)

Fortsätt träna, fortsätt lär! Det ska vara kul att träna hund – och då får det vara både lätt och svårt. Bara man gör det.

Var snäll mot dig själv. Och din hund. Träna! Gör det NU <3

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.