”DET ÄR BARA ATT…”

Tänk om de enda tipsen i matlagning man fick från matlagningskonton var ”det är bara att smaka”. Eller om ens coach i fotboll ba ”det är bara att sparka bollen”. Så jävla störigt, ju. Man vill ju ha konkreta råd. Och i många andra nischer så krävs ju det, folk vill ha recept och instruktioner och mat lämnas inte enbart till de som fötts med *känsla* för det.

Men hundvärlden är så jävla efter. SKRÄLL!! Här är det fortfarande de som säger ”det är bara att säga nej” eller ”säg åt hunden att gå och lägga sig” som får diktera hur God Hunduppfostran sker. LOL, säger jag. Har du provat att säga ”gå och lägg dig” till en hormonstinn, uttråkad staffe? Eller säga ”lägg av” till en hund som pissar ner sig av rädsla?

Jag tycker typ det är komiskt. Som om inte ALLA hundägare har testat att ba ”sluuuuta” till sin hund? Eller nej, lägg av, gå och lägg dig, whatever. ALLA har ju för fan testat det. Hur många funkar det på? Några. Ibland, i guess. Får ofta folk som kontaktar mig som haft 2-3 såna hundar och nu fått en ny som ba ”fuck you matte, detta funkar inte på mig”. Då KAN det ju vara skönt att få andra råd än ”säg bara åt hunden att [insert vad fan som helst]”

Jag har absolut mött såna hundar, såklart. Och mattar och hussar. Och de kämpar ju med sina grejer. Alla hundar har ju NÅGOT som är lite svårt. Men det är inte det jag försöker säga.

Jag försöker säga att det är lika konstigt att folk vars hundar det alltid funkat att ”bara” göra x med, får diktera hunduppfostran – som om bara de som hade svinlätt för matlagning, eller människoträning, eller illustration, var de enda som fick ge tips.

Hur frustrerande är det inte att höra ”det är bara att göra” när man ska börja träna (sig själv)? Förlåt men för mig är det VERKLIGEN inte bara att göra. Ge mig knep, tips för hur jag kan komma igång. Ta på springskorna direkt efter jobbet, skaffa nya kläder, införa belöningssystem. You name it.

Men tänk om vi nöjt oss med att folk som ÄLSKAR att träna och hade det naturligt i sig att ”bara göra” fick ge oss noll andra tips än det?

Tänk om vi började förstå att det finns tusen sorters hundar och att de flesta vill ha mer konkreta tips än ”det är bara att säga nej”. Att göra det enkelt i all ära, men den dagen jag utgår från att alla hundar köper ett ”sluta dra”, skjut mig då tack.

PS. Ja, hundar kan behöva ramar, regler – det har jag skrivit om innan. Nej, jag tycker inte att hundar ska leva i anarki. Jag som adhd-person mår inte heller bra av det. Barn på förskolan har massa regler – inte fan slår de in i huvudet på barnen att de ska vänta på sin tur. Nej, exakt. Här har jag skrivit om det innan, läs gärna om det kliar i kommentarsfingrarna i just denna fråga.

Nu i reko-kretsar snackar man mer om förutsägbarhet. Och det är exakt det regler är för mig. Liksom, att hunden vet vad som ska hända och vad som förväntas av den. Men använder man ordet rEgEL så kan man ge sig fan på att det är problematiskt på tusen olika sätt. Jaja.

Men det var inte det jag snackade om nu. DS

3 Comments

 1. Annie 16 juni, 2022 at 11:41

  Detta stör mig också🙄. Det finns riktigt välkända coacher som säger att man ska Visa att det inte är ok. HUR DÅ? Låter ju bra i teorin men har man en taxblandning som är galen för att han vill fram till igelkotten mitt i natten så vill man gärna ha EXAKTA pekpinnar på något som funkar🙄😏🥴. Det är därför jag fastnade för dig på en gång nyligen för du visar TYDLIGT hur man ska göra (plus att du inte har en/två perfekta hundar🤪).
  Alexandra Ortega är ju också någon som är bra på att visa MYCKET och förklara INGÅENDE. Vet att jag kommer att kolla extra på dina skvallerträningstips extra noga tex när jag har nästa stora hund🙏❤

  Reply
 2. Helén Tynnstedt 21 juni, 2022 at 06:33

  En hund behöver fasta ramar även när det gäller hundmöten. Jag tycker att du är suverän.

  Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.