PLANERA HUNDTRÄNINGEN! – gästblogg

Dagens blogg är signerad av ingen mindre än Åsa Jakobsson – hundfotograf, instruktör och en träningsplanerare av rang. Är mycket stolt över att hon skriver sina tankar om att planera hundträningen här! Varsågoda:


Jag är lat.

En lat hundtränare, dessutom med lite dåligt med tid, så hundträningen sker under promenader, stretchpauser vid datorn, eller reklampauser framför kvällsTV:n. Då och då kör vi ett ”riktigt pass”.

planera hundträning

Eftersom jag är lat och inte har all tid i världen, så vill jag att mina träningspass med min hund ska vara både roliga och effektiva. Träningen ska leda någonstans! Jag har mål med träningen – både i vardagen och för tävling. Det kan vara att få till en bra inkallning, gå i koppel utan att dra (alltför mycket), starta en tävling eller lära in ett nytt trick.

Att planera är A & O

Om jag frågar min hund vad hon vill göra, så svarar hon något i stil med ”leka med tennisbollen!”. Och att leka med en tennisboll är jättekul! Det tycker vi båda två. Men bara slumpmässig lek med boll ger inte en bättre inkallning, eller förståelse för hur långt ett koppel är, eller snyggare moment i tävlingslydnaden. Så för att få träningspasset effektivt likaväl som roligt så behövs det lite planering! Så, nu ska jag planera!

För mig börjar allt med ett behov (jag behöver kunna slappna av i axlarna under promenaden eftersom jag har ont) eller en vilja (jag vill att vi blir uppflyttade till lydnadsklass 2). Nästa steg är att omformulera detta: vad behöver vi träna in för att behovet ska fyllas och jag ska få som jag vill? Detta är mitt mål.

planera hundträning

SMART:a mål

Jag gillar SMARTa mål, dvs mål som är Specifika, Mätbara, Accepterade, Realistiska och Tidsbestämda. (SMARTa mål används inom en massa olika områden och är värda att googla lite på.) Ett SMART mål för uppflytt kan se ut så här:

  • Specifikt: Vi blir uppflyttade till Lk2
  • Mätbart: Vi får uppflyttningspoäng
  • Accepterat: jag accepterar att jag behöver lägga ner en hel del träning, och min man accepterar att jag kommer att vara borta och träna mer
  • Realistiskt: Vi har grunderna, så ja det är realistiskt
  • Tidsbestämt: Jag vill att vi fixar det innan 2019 är slut

Nu har jag mitt mål tydligt. Nu behöver jag en vägbeskrivning, hur kommer jag till målet? Vilka steg på vägen behöver jag ta? Vad behöver jag GÖRA?

Och när behöver vilket steg vara klart? Jag räknar med att vi behöver genomföra 4-5 tävlingar under hösten för att få lite rutin innan det sitter. Vilka tävlingar finns? När behöver jag anmäla? Vad behöver vi kunna till det datumet?

planera hundträning

För att veta vad som behöver tränas behöver jag veta hur vi ligger till. En sak som jag brukar göra då och då är en nulägesinventering: helt enkelt testa av momenten – var är vi starka och var är vi svaga?

Sedan vill jag planera varje moment, som startar där vi är idag och slutar där jag tänker mig att momentet är så nära perfekt som vi klarar (realistiskt). Jag försöker tänka i termer av vad vi behöver träna, hur vi ska göra det, hur ofta, etc. Så konkret som möjligt. Det blir en låååång lista…

Kampanja momenten!

Utifrån den listan väljer jag ”fokusområden” för varje vecka och varje månad. Jag planerar så att vi hinner med allt innan första planerade tävlingsstarten, och lägger in extra tid för det som är svårare/behöver mer jobb. För mig är det lagom med ca 3 fokusområden per vecka, kanske ”position”, ”nya miljöer” och ”stadga i ligg”.

Nu har jag allt jag behöver. När jag har tio minuter över och inte orkar tänka, så kan jag titta i min planering och se vad fokusområdet för denna veckan är. Jag kan titta på momenten och se hur långt vi har kommit och vad vi behöver träna. Det hjälper mig att lägga upp en enkel plan för dagens träningspass, för att säkerställa att vi faktiskt tränar rätt saker och inte bara sådant som är roligt för stunden.

planera hundträning

Efter passet följer jag upp med en kort utvärdering: vad ska vi ändra till nästa gång? Vad ska vi fortsätta med och utveckla? Utvärderingen hjälper mig också att skapa planeringen för nästa pass mer på detaljnivå.

Väl investerad tid!

Det låter som en MASSA jobb att planera såhär. Och ja, det är en del jobb – en gång. För mig är den tiden väl investerad, eftersom det sparar massor av träningstid som bara blir ”slentrian”, och en del tankeverksamhet när jag har kaos i huvudet. När väl ramen är satt, så flyter det på!

Jag brukar se över min planering inför varje tävlingssäsong, och sedan tar jag lite tid att titta tillbaka varje månad och göra en övergripande plan, och varje söndagskväll och titta på hur veckan ser ut. Jag planerar in mina träningspass i min kalender, så att de faktiskt blir av.

Tidsmässigt innebär det för mig:

  • 60 min i början av säsongen
  • 30 min i varje månadsskifte
  • 15 min varje söndag
  • 10 min varje träningspass – uppdelat på planering och utvärdering

Väl investerad tid!

åsa jakobsson

Hur ser din egen träning ut? Planerar du? Har du ett mål? Vet du vad som behöver tränas – och gör det? Eller känns det mer som att skjuta med hagelbössa och hoppas att något skott träffar?

Jag har sammanställt en del planeringsmallar för att göra ditt liv enklare. Ta en titt – och ta ett steg till att bli en mer organiserad och strukturerad hundtränare. Låt varje pass bli både roligt OCH effektivt!


Åsas planeringsmallar finns i min butik. Helt fantastiska för oss som är ännu latare, hehe. Layouten är handritad och väldigt praktiskt upplagd. Det är bara för oss att fylla i! Jag, som tänker satsa mer på spåret, har printat ut en hel bunt av denna som jag har i bilen. Kan ju inte bli enklare?  

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.