Hundföretagare: ta betalt!

Det har gått fort. På några år har antalet hundföretag mångdubblats. Och det är oerhört kul! Vi som brinner för hundar kan äntligen hjälpa alla de hundägare som är lost. Min grundinställning är att vi alla är kollegor, inte konkurrenter. Vi sitter alla i samma båt. En av anledningarna till att jag skriver detta är just konkurrenstänket. För jag fattar, på ett sätt. Men det finns 3 sätt att konkurrera:

 • Kvalitet
 • Tillgänglighet (typ plats)
 • Pris

Konkurrera med pris?

Just nu verkar många dra ner priset för att få fler kunder. Vad man istället signalerar är att man inte är värd mer. Och det drar ner hela vår bransch. Låt mig dra ett exempel! Vi tar privatlektioner, för enkelhets skull:

500kr är vanligt. Det är ca 250kr efter skatt och avgifter. Hur många privatlektioner behöver du hålla då, för att det ska vara lönsamt?

Räkna in alla dina utbildningar, din erfarenhet, lokalhyra, sena kvällar och tidiga morgnar. Det är inte bara den timmen träning som kostar. Och vet du vad? Du kan inte konkurrera prismässigt med ideella föreningar. Punkt. Det är inte jämförbart. 

Se dig som en business

Det är farligt med känslor på det viset. Vi älskar ju hundarna. Såpass mycket att vi låter deras ägare köra över oss. Men att vara snäll betalar inte hyran. Man måste ta betalt. Det är skillnad på pris och värde.

Lönsamhet är viktigt. Det måste vi fatta nu. Alltså, även ni som gör detta på fritiden. Tar ni för lite betalt sätter ni käppar i hjulen på de som ska försörja sig i branschen. Man vill hjälpa alla hundar och vilsna hundägare – men är det inte välgörenhet du sysslar med så sluta omedelbart att behandla det så!

Överkörd

Samma med att kompromissa för mycket. Jag tror inte att det är en slump att vi blir överkörda. Att folk skiter i att betala, skiter i att dyka upp, skiter i att informera och ursäkta sig vid förhinder. Får oss att tumma på våra tider, rutiner och regler. Lämnar oss ekonomiskt i pissiga situationer. 

I vilka andra branscher kan man göra så? I vilka andra branscher kan man köpa något, skriva under anmälningsvillkoren – och sen bara skita i att dyka upp och DESSUTOM kräva pengar tillbaka? 

Vill understryka att det är skillnad på att vara snäll och att vara dumsnäll. Man ska vara snäll. 

Bild från när jag senast behövde vara i tingsrätten på grund av att någon vägrat betala. Game face on. 

Ska vår bransch fortsätta finnas och frodas kan vi inte hålla på och prisdumpa oss själva såhär. Bra hundträning och hundföretagande kostar pengar! Du har  investerat både pengar och tid i din business. Se ditt värde! Och sätt en ordentlig prislapp på det. Ta i. Och bli bäst på din grej!

Det är dags att vår bransch får den respekt den förtjänar. Det görs mycket på flera håll, men vi alla måste dra vårt strå till stacken. 

Börja se det som business. Vad vill du konkurrera med? Pris eller kvalitet?

4 Comments

 1. Levi Jönsson 2 november, 2018 at 08:47

  Så himla bra skrivet! Som förhoppningsvis en egen hundföretagare även jag fasar jag lite för det här, att folk som varit i branschen länge själva redan pressar priserna.

  Men inte bara just det tänker jag på, utan bara det att det nästan känns som att nedvärderar den tjänst man erbjuder, tycker man själv inte att den är värd mer än man gör? Jag tycker verkligen att 500kr är absolut minimum, och som Stockholmare tycker jag att det låter extremt billigt! Ta betalt folk, inte ska ni väl ge bort er tid och ert liv gratis?!

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 2 november, 2018 at 18:41

   Tack! Ja alltså, tog mig väldigt lång tid att tänka så. Alltså inte vad ”folk kan tänka sig betala” utan vad det FAKTISKT kostar. Värdesätta min tid!

   Reply
 2. Melinda 2 november, 2018 at 16:35

  Alltså WORD!
  /Melinda, hund instruktör som aldrig skulle jobba gratis efter all tid och alla pengar man lagt ned på sin utbildning

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 2 november, 2018 at 18:41

   Bra Melinda! Helt rätt, vi måste värdera våra kunskaper!

   Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.