DET FÖRSTA JAG LÄR VALPEN

Vad är det första man ska lära sin nya valp? Den frågan får jag lite då och då och jag tänker bryta ner detta nu!

Kort svar: det första jag lär valpen är att jag är en härlig och rättvis person som går att lita på. Men det är ju lättare sagt än gjort kanske? Vad menar jag? JO:

första lära valpen

Ofta hör man att valpen ska kunna ”sitt”, ”ligg”, vara rumsren och komma när man ropar, bland annat. När jag hållit valpkurser har en majoritet av valp-ägarna redan tränat detta. Och det är väl inte fel i sig – all träning är bra så länge alla har kul liksom. Men är det vettigt att börja med?

Relation, relation, relation

Det fokus jag har är RELATION. Om jag lär in olika kommandon så ska det vara för relationens skull. Alltså tricks och inkallning, typ. MEN, jag står fast vid att de beteenden jag vill ha, vill jag ha utan att behöva kommendera/befalla dem. Exempelvis att sitta vid sidan. Helst vill jag inte behöva säga ”sitt” alls. Jag vill lära min valp att det är ett jättehärligt ställe att vara på – så att hon frivilligt sätter sig där. Utan att jag behöver säga det.

första lära valpen
Att umgås vettigt kring mitt barn är också ett exempel på grejer jag inte vill behöva ha ett kommando på.

Att inte behöva ”kommendera”

Faktiskt det mesta inom vardagen vill jag inte behöva säga något alls om. Jag vill lära in det på ett såpass nice sätt att Gun frivilligt gör bra grejer. Som i inkallningen, som jag skrivit om här.

Eller som jag lär in att sitta fint vid mitt vänstra ben, som jag skrivit om och visat här.

Så, Gun kan inte ”sitt” på kommando än. Däremot sätter hon sig ofta för att ”be om lov” för saker. Till exempel att hoppa upp i soffan. Då sitter hon och så får hon varsågod. Hur jag lärt in det? När hon har velat upp i soffan har jag väntat ut tills hon satt sig, och då har jag sagt bra och lyft upp henne i soffan. Jag har alltså använt soffan som ”belöning” aka substitut till godis i detta fall.

första lära valp

Känslor och relation är allt. Utan att känna av din hund och skapa en fin relation blir det inte så kul ändå.

Att lära känna sin valp ordentligt och att BARA vara. Det är så himla mycket viktigare än sitt/ligg/stå-grejer. Enligt mig. Ska du tänka utifrån dig så har jag två bra frågor att tänka kring:

Vad vill du att din valp ska kunna? Och varför?

Vissa grejer är självklara, som ensamhet, koppelvett och rumsrenhet. Men andra grejer har folk bara fått för sig att hundar ska kunna för ”alla andra kan”. Så behöver det inte vara! Utgå från vad som är vettigt i ditt liv. Och lek och ha kul när du lär in det!

Hur tänker du kring detta? Vad kommer du lära din valp?

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.