Avsnitt 7: valpar och uppfödare

God morgon! Söndag och det betyder nytt avsnitt ur skaffa hund-serien! Dagens avsnitt handlar om valpar och framför allt hur man väljer uppfödare. 

skaffa hund valp

I föregående avsnitt har jag pratat om vad en hund behöver och även tagit upp alternativ till valpar. Det är på grund av att jag anser att hundens perspektiv saknas. Av nästan alla guider jag läst om att köpa hund har det handlat om köparen. Ofta får jag intrycket av att en hund betraktas som en pryl som man bara kan ta och köpa. Och om man ska följa den linjen så vill jag prata om konsumentkraft. Att varje köp du gör är ett val.

Att köpa en hund är en sak – att köpa en valp är en mycket större sak. Om du köper en valp från en seriös uppfödare som värnar om hunden så är chanserna större att den kan förvalta sin uppfödning. Och här kommer vi oundvikligen in på raser, igen. 

Renras vs blandras

En renrasig hund har ett grönt papper – en stamtavla. Den kommer från SKK, Svenska Kennelklubben och för en del saker med sig. Först, att en uppfödare som verkar inom SKKs ramar har vissa krav på sig:

  • Kunskap
  • Statistik
  • Djurrättsligt perspektiv. En tik får bara ta ett visst antal kullar, från en viss ålder, med ett visst antal löp emellan

Att en kennel finns under SKK behöver inte betyda att den automatisk är bra. Däremot gäller motsatsen i de flesta fallen. Alltså, om någon som föder upp valpar INTE är med i skk är det stor risk att denne sysslar med tveksamma grejer. Inte alltid, men ofta. 

Det är det gröna pappret som gör att hunden betraktas som renrasig. Pappret är en stamtavla, men också det som gör att den klassas så. Har hunden inte detta är den inte med i SKK och då spelar det ingen roll om det är två renrasiga hundar som parats. Valpen kommer ändå att betraktas som blandras. 

valp

En kennels namn kommer med din hunds namn. I din hunds stamtavla. Är det en seriös kennel kommer denna inte att vilja ha sitt namn bredvid dåliga hundar

Jag har, som jag hoppas att ni förstått av tidigare avsnitt, exakt 0 emot blandrashundar. Däremot har jag verkligen något emot att man utnyttjar hundar för att pumpa ut valpar att sälja på blocket. Jag har verkligen något emot att man . Och: jag anser att det är stor skillnad på en hund och en valp. Jag anser även att det är skillnad på uppfödare och valpsäljare. 

Valpkullar och statistik

Ofta pratas det om att kunna se linjer bakåt för att göra en bedömning av framtida parning. Och även om det är viktigt så vill jag mer snacka om hur det ser ut framåt. Vem utvärderar hunden? Om du har en blandras så finns inga krav på röntgen, mentaltester eller något annat. Det betyder att även om hunden har dåliga höfter eller andra genetiska sjukdomar så kommer det inte registreras. Samma föräldradjur kan fortsätta ge kullar. 

Snabb minnesregel:
– vill du ha en sällskapshund – köp en vuxen hund – renras eller blandras inte det viktigaste 
– har du ett större intresse, mer tid, kunskap nog att sätta dig in i olika uppfödningar och linjer – skaffa en renrasig valp

Här är avsnittet med intervju av uppfödaren Ulrika Bevreus på Kennel Flickering Flames!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.